DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM klienti sāk saņemt enerģētiskās šķeldas papildapjoma piegādes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sākoties rudenim, Latvijas siltumapgādes uzņēmumi sāk saņemt enerģētiskās šķeldas papildapjoma piegādes, ko noslēgto līgumu ietvaros tiem piegādā AS “Latvijas valsts meži” (LVM).  2022./2023. gadā LVM plāno sasniegt vēsturiski augstākos enerģētiskās šķeldas ražošanas un realizācijas apjomus, piedāvājot tirgū ap 800 tūkstošiem berkubikmetrus (ap 650000 MWh) enerģijas ieguvei piemērota produkta.

“Enerģētiskā koksne mežizstrādē, tāpat kā šķelda, mizas vai skaidas kokrūpniecībā, ir ražošanas blakusprodukts. Mežu kopj un audzē, lai iegūtu pēc iespējas vairāk vērtīgākās koksnes – zāģbaļķus, bet baļķus pārstrādā dēļu ražošanai. Neviens neizstrādā mežu, lai iegūtu ciršanas atliekas - zarus,  galotnes, sīkkoksni.  Tomēr esošajā tirgus situācijā, kad strauji pieaudzis šķeldas pieprasījums, ir svarīgi izmantot jebkuru iespēju, lai maksimizētu enerģētiskās koksnes ieguves apjomus. Enerģētisko šķeldu LVM ražo no koku biomasas – gan no ciršanas atliekām, piemēram, zariem, galotnēm, atgriezumiem, sīkkokiem, skujām, gan no apauguma un sīkkoksnes, kas paliek mežā pēc ceļmalu un grāvju apauguma novākšanas un jaunaudžu kopšanas. Enerģētiskajai koksnei pēc tās sagatavošanas no 3 līdz 6 mēnešiem dabiski jāizžūst, lai sašķeldošanas brīdī tā sasniegtu optimālāko enerģētisko vērtību un būtu piemērota tūlītējai izmantošanai – siltuma ražošanai,” skaidro LVM Enerģētisko koksnes produktu vadītājs Ojārs Keziks.

Pašlaik LVM visu saražoto enerģētisko šķeldu piegādā tikai vietējiem koksnes pārstrādes un enerģijas ražošanas uzņēmumiem.

Reaģējot uz pieaugošo pieprasījumu pēc siltumenerģijas ražošanai izmantojamiem koksnes resursiem, LVM šī gada jūnijā uzsāka enerģētiskās šķeldas papildu apjoma pārdošanu, piedāvājot iegādāties 150 tūkstošus berkubikmetru enerģētiskās šķeldas 130 000 MWh apjomā visā Latvijas teritorijā.

Pēc Latvijas statistikas pārvaldes datiem, Latvija 2021. gadā patērēja 8,9 miljonus berkubikmetru šķeldas, kas ir par 13 %  vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt 2,3 miljoni berkubikmetri tika eksportēti, kas ir līdzīgs apjoms kā 2020. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI