DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Kokmuižas vēsturiskajai ēkai atzinība konkursā “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto.

Kokmuižas vēsturiskā kūts ēka, kas restaurēta, lai pielāgotu jaunam pielietojumam – uzņēmēju biznesa ieceru īstenošanai, ir kļuvusi ne vien Kokmuižas diženuma spilgtāka lieciniece, bet arīdzan saņēmusi Atzinību starptautiskā konkursā “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka”. Šogad konkursam piešķirta starptautiska dimensija – Kokmuižas vēsturisko ēku vērtēja starptautiska žūrija vienlīdz ar objektiem  no  Latvijas, Igaunijas, Somijas un Lietuvas. Konkursa noslēguma ceremonija norisinājās 6. septembrī Ogres Centrālajā laukumā.

Eleganti atjaunotās Kocēnu kūts dalība konkursā tika pieteikta pēc organizatoru uzaicinājuma kā ilgtspējīgas atjaunošanas paraugs. Konkursam tiek piemeklētas ēkas, kas sevī ietver ilgtspējīgas būvniecības, arhitektūras un dizaina idejas popularizēšanu un sabiedrības izglītošanu, ēkas, kas izpilda nepieciešamību izcelt labāko praksi, kā arī dalīties informācijā par šādu projektu veiksmes faktoriem. Pasākuma mērķis ir vērst uzmanību uz pieejamajiem resursiem ilgtspējīgu ēku radīšanā, dalīties informācijā, pieredzē, zināšanās un idejās par ilgtspējīgu ēku un pilsētvides attīstību un nosacījumiem Baltijā.

Kokmuižas vēsturiskajā kūts ēkas restaurācijā, lai nodrošinātu ēkas ilgmūžību, izmantotas īpašas metodes un materiāli:  ārsienām  tika veikta bojāto sarkano ķieģeļu elementu nomaiņa, veikta akmens mūra šuvju iztīrīšana, mazgāšana un aizpildīšana ar cementa kaļķa apmetumu. Šuvju nobeigums veidots, izmantojot klasisko metodi ar karoti. Tas bija ļoti darbietilpīgs process, bet rezultāts ir elegants!

Projekta “Kocēnu vēsturiskās kūts rekonstrukcija un funkcionāla piemērošana biznesa vajadzībām” pasūtītājs: Valmieras novada pašvaldība, būvuzņēmēji: SIA “Metāla alianse” un SIA “WoodHeart”.

Jāpiebilst, ka drīzumā uzņēmējiem būs iespēja pieteikties telpu nomai ēkā veiksmīgāko biznesa ideju īstenošanai.

Savukārt nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts” Atzinību ieguva vēl viens objekts Valmieras novadā – SIA “Smailes” īstenotais projekts – zema energopatēriņa koka konstrukciju īres māja Mūrmuižā. Jāpiebilst, ka SIA “Smailes” koka ēka ir arī pirms četriem gadiem atklātie “Bestes apartamenti”.

Konkursu “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” organizē  biedrība “Building Designe and construction council”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI