DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Teiču dabas rezervātā lasīt dzērvenes var tikai apkaimē deklarētie iedzīvotāji

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: R. Indriķe.

Lai nodrošinātu Teiču dabas rezervātā dabas vērtību saglabāšanu un dabas procesu netraucētu norisi, dzērveņu lasīšana rezervātā ir ierobežota. To drīkst darīt tikai rezervāta regulējamajā zonā iepriekš noteiktos datumos – šī gada 17., 18., 24. un 25. septembrī. Turklāt dzērvenes atļauts lasīt tikai Teiču purvam tuvējās pašvaldībās (Madonas novada Mētrienas un Barkavas pagasta, Jēkabpils novada Atašienes pagasta, Varakļānu novada Murmastienes un Varakļānu pagasta) deklarētie iedzīvotāji.

“Teiču dabas rezervāts ir lielākais dabas rezervāts Latvijā, bet Teiču purvs – viens no lielākajiem neskartajiem sūnu purviem Baltijā. Purvi ir ļoti jutīgi pret nobradāšanu, to atjaunošanās notiek ļoti lēni, tādēļ ogošana atļauta tikai noteiktos periodos ierobežotam cilvēku lokam. Lai dabas daudzveidība tik īpašā vietā nemazinātos, rezervāta darbību regulē likums, kas nosaka, ko, kad un kurā zonā drīkst veikt,” skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) Latgales reģionālās administrācijas uzraudzības un kontroles sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis. 

Atgādinām, ka ogojot Teiču dabas rezervāta regulējamajā zonā, tuvējā apkaimē deklarētajiem iedzīvotājiem līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, atļauts lasīt tikai dzērvenes (nevis citas ogas un sēnes), uzturēties tikai rezervāta regulējamā režīma zonā, ogu lasīšanai nedrīkst izmantot jebkāda veida palīgierīces, sevis radītie sadzīves atkritumi (maisiņi, lentas u.c. orientieri) aiz sevis jāsavāc, kā arī jāievēro ugunsdrošības un citu noteikumu prasības.

Daudzi purvi atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, dabas liegumos vai dabas rezervātu zonās, kur ogošana nav atļauta vai ir atļauta, ievērojot noteiktas prasības. Visu informāciju var aplūkot dabas datu sistēmā “Ozols” (http://ozols.daba.gov.lv/pub/).

Par pamanītām nelikumīgām darbībām Teiču dabas rezervātā aicinām sazināties ar pārvaldi pa tālruņa numuru 26112686.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI