DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz tematiskajām ekskursijām izstādē “Rozentāla mantojums. Zīmējumi un fotogrāfijas no Jāņa Viļumsona kolekcijas”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izstādes “Rozentāla mantojums” ekspozīcija.

FOTO: Krista Dzudzilo.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12-9) aicina tematiskajās ekskursijās izzināt vasarā atklāto izstādi “Rozentāla mantojums. Zīmējumi un fotogrāfijas no Jāņa Viļumsonas kolekcijas”, kurā eksponēti Jaņa Rozentāla mazdēla Jāņa Viļumsona dāvinājumi muzejam – līdz šim neredzētas fotogrāfijas un zīmējumi. Tematiskās ekskursijas notiks 18. septembrī plkst. 11.00, 21. septembrī plkst. 18.00 un 30. septembrī plkst. 17.00.

Ekskursijas vedīs cauri vēsturiskajam Jaņa Rozentāla dzīvoklim, jo izstāde “Rozentāla mantojums” ir izvietota visās muzeja telpās, iekļaujoties to vidē. Zīmējumi un fotogrāfijas izvietoti tiem īpaši būvētos grafikas un fotogrāfiju uzglabāšanas skapjos, par kuru formas pamatu kalpo J. Rozentāla darbnīcas koka balstu veidols. Ekskursijas gaitā būs iespēja iepazīties ar izstādes koncepciju un uzzināt katra grafiku un fotogrāfiju skapja īpašo stāstu, kas vēstī gan par Jaņa Rozentāla daiļradi, gan par viņa sievu – somu dziedātāju Elliju Forseli-Rozentāli, gan arī par viņu bērnu, īpaši vecākās meitas Lailas dzīves gaitām.

Izstāde piedāvā daudzveidīgu un interesantu materiālu: J. Rozentāla zīmējumus, kuru vidū ir gan skicētas ieceres lielākām gleznām, gan grāmatu ilustrācijas, gan lietišķās grafikas paraugi. Apskatāmas arī daudzas fotogrāfijas: gan paša Jaņa Rozentāla veikti uzņēmumi, gan attēli, kuru autori ir vieni no 20. gadsimta sākuma pazīstamākajiem fotomāksliniekiem: Jānis Rieksts, Kārlis Iltners u.c. Izstādē aplūkojams arī Lailas sakārtotais ģimenes fotoalbums, kas ietver gan viņas vecāku un bērnības fotogrāfijas, gan arī vēlāka laikposma attēlus.

Bez J. Viļumsona dāvinājuma izstādē iekļauti arī divi J. Rozentāla zīmējumi no tēlnieka Mārtiņa Zaura kolekcijas, kurus muzejam dāvinājusi Māra Puķīte.

Izstādes mākslinieki ir Krista un Reinis Dzudzilo, tās tehnisko realizāciju veikusi SIA “Lowtech”.

Izstāde tapusi ar Kultūras ministrijas atbalstu.

Biļešu cenas: Ekskursija muzejā: 2.00 eiro, skolēniem, studentiem un senioriem 1.00 eiro.

Tuvāka informācija: pa tālruni 67331641, 26586404 vai e-pastu: jrrbm@memorialiemuzeji.lv.

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums. Foto un video materiāli var tikt publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI