DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Parlamentārā sekretāre: attīstības sadarbības aģentūra sekmēs Latvijas pieredzes pārnesi ārpus ES

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 9. septembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) 25 gadu jubilejai veltītajā konferencē “Nākotnes vēr(t)ība”. Uzrunā parlamentārā sekretāre iepazīstināja ar Latvijas attīstības sadarbības politikas sistēmas attīstību un nākotnes perspektīvām, jo kopš 1. janvāra CFLA ir kļuvusi par Latvijas nacionālās attīstības sadarbības aģentūru.

Z. Kalniņa-Lukaševica atzīmēja Ārlietu ministrijas un partneru aktīvo pēdējo gadu darbu attīstības sadarbības sistēmas pilnveidē un izaugsmē: “Ilglaicīgs ministrijas un partneru darbs vainagojies ar attīstības sadarbības finansējuma pieaugumu, daudzgadu plānošanas sistēmas izveidi un divu gadu granta projektu uzsākšanu. Latvijas labo praksi un risinājumus nodod valsts pārvalde, pašvaldības, pilsoniskās sabiedrības organizācijas, akadēmiskās institūcijas un privātais sektors.”

Īstenoti vairāki nozīmīgi un lieli sadarbības projekti, tomēr Latvijas potenciāls ir ievērojami lielāks. “Mums ir zināšanas, pieredze un eksperti, kas ir augsti novērtēti un pieprasīti attīstības valstīs, bet bieži vien to pārstāvētās iestādes, uzņēmumi vai organizācijas nevar nodrošināt atbilstību liela apjoma projektu tehniskajiem un finanšu kritērijiem. Tieši nepieciešamība veicināt sistēmisku Latvijas iesaisti lielapjoma attīstības sadarbības projektos ir lēmuma par CFLA akreditāciju pamatā,” atzina Z. Kalniņa-Lukaševica.

Aģentūras galvenais uzdevums ir veicināt Latvijas attīstības sadarbības projektu īstenotāju sadarbību un dalību starptautiskās palīdzības sniedzēju projektos, jo īpaši Eiropas Savienības (ES) ārējā (proti, attīstības sadarbības) finansējuma ieviešanā.

“CFLA kā attīstības sadarbības aģentūra ļaus apvienot spēkus dažādu jomu un sektoru ekspertiem. Mūsu mērķis, veidojot aģentūru, ir stiprināt sadarbību un partnerību ne tikai starp valstīm, bet arī starp sektoriem un nozarēm, kas ir Latvijas spēks. Dodot citiem caur attīstības sadarbību, mēs iegūstam paši – kā tiešā, tā pārnestā nozīmē,” sacīja parlamentārā sekretāre.

Informācijai

Ārlietu ministrija aicina ikvienu interesentu vērsties Ārlietu ministrijas Attīstības sadarbības politikas nodaļā (AttistibasSadarbiba@mfa.gov.lv) par attīstības sadarbības sniegtajām iespējām un īstenotajiem granta projektu konkursiem, informēt par interesējošajām jomām un valstīm, kā arī informēt CFLA par interesi tikt iekļautiem Latvijas ekspertīzes katalogā un iesaistīties lielapjoma atbalsta projektos.

Atbilstoši Latvijas Attīstības sadarbības politikas plānam 2021.–2023. gadam paredzēts, ka aģentūra uzturēs vienotu Latvijas ekspertīzes katalogu, apkopojot Latvijas attīstības sadarbības projektu ieviesēju intereses un iespējas, informēs par ES un citu ārvalstu starptautiskās palīdzības finansētāju izsludinātajiem konkursiem, kā arī sniegs atbalstu juridiskajām personām pieteikumu vai projektu piedāvājumu izstrādē un iesniegšanā konkursos atbilstoši Ārlietu ministrijas attīstības sadarbības politikas mērķiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI