DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Bērnu interešu izglītība – izdevumi, par kuriem var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz ar jauno mācību gadu atsākas arī dažādas interešu nodarbības, tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vecāki vai citi ģimenes locekļi var atgūt daļu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa arī no tās summas, kas gada laikā tiek samaksāta par bērnu (līdz 18 gadu vecumam) interešu izglītību. VID aicina vecākus vai citus ģimenes locekļus, maksājot par bērnu interešu izglītību, uzkrāt un saglabāt maksājumus apliecinošos dokumentus – čekus, kvītis, internetbankas izdrukas u. tml.

Nodokļa atmaksa pienākas par tiem pulciņiem, ko piedāvā izglītības iestāde, kā arī par pulciņiem, ko piedāvā cita juridiskā vai fiziskā persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, taču tai ir pašvaldības izsniegta speciāla licence pulciņa darbībai.

Informācija par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, ir pieejama Izglītības iestāžu reģistrā https://viis.gov.lv. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā portālā www.e-skola.lv.

Atgādinām, ka maksājumu apliecinošajam dokumentam obligāti ir jāliecina, ka maksājums veikts par bērnu (vārds, uzvārds, personas kods) un jānorāda arī saņemtā pakalpojuma veids (pulciņa nosaukums).

Gada ienākumu deklarācija kopā ar attaisnojuma dokumentiem ir jāiesniedz tam vecākam, kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs un kura personas dati ir norādīti maksājumu apliecinošajā dokumentā, norēķinoties par interešu izglītību.

Visu 2022. gadu vēl var iesniegt gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējiem trim gadiem, pievienojot tai attiecīgajā gadā veiktos maksājumus par izglītību (tajā skaitā, bērnu interešu izglītību), ārstniecību un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

Atgādinām, ka attaisnotajos izdevumos par visu veidu izglītību (tajā skaitā interešu izglītību) un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramo izdevumu kopējā summa par vienu bērnu 2021. gadā ir 600 eiro. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2021. gadu, no šīs summas var saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu 20% apmērā. Ja gada laikā samaksātā summa par minētajiem izdevumiem būs lielāka par 600 eiro, izdevumu pārsnieguma daļa tiks pārcelta uz nākamajiem trim gadiem. Ja gada ienākumu deklarācija tiek iesniegta elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, summas atlikums tiek aprēķināts un pārcelts automātiski.

Lai gada laikā saņemtie čeki, kvītis un citi maksājumu dokumentu par attaisnotajiem izdevumiem nepazustu, neizbalētu vai citādi neietu zudumā un, sākot ar nākamā gada martu, tos ātri un ērti varētu pievienot gada ienākumu deklarācijai, aicinām izmantot speciāli tam radīto bezmaksas mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi”. Tajā var pakāpeniski visa gada laikā uzkrāt čeku, kvīšu un citu maksājumu dokumentu fotogrāfijas un to aprakstus. Nākamā gada martā, aizpildot Gada ienākumu deklarāciju, šie dokumenti jau būs automātiski pieejami VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) un tos varēs ērti pievienot deklarācijai. Bezmaksas mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” ir pieejama uzstādīšanai viedtālruņos – Google Play un App Store vietnēs. Plašāka informācija par maksājuma dokumentu pievienošanu un nosūtīšanu pieejama VID tīmekļvietnē.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000 vai arī sazināties ar VID, izmantojot EDS sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI