DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Rīgas iedzīvotāji aicināti izvērtēt un prioritizēt risinājumus gaisa piesārņojuma problēmām Eiropā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Lai risinātu gaisa piesārņojuma problēmas Eiropā un aktualizētu šī temata nozīmi arī sabiedrībā, šogad Eiropā norisinās ideju vākšanas talka, kas Latvijā pazīstama ar nosaukumu “Par tīru gaisu Rīgā”. Piedaloties un sniedzot savu iegulījumu katrā no projekta posmiem, iedzīvotāji palīdz izstrādāt politikas priekšlikumus Eiropas Savienības likumprojektam, kas būs paredzēts cīņai pret atmosfēras piesārņojumu.

Līdz šā gada 30. septembrim norisināsies projekta trešā fāze, kuras ietvaros iedzīvotāji tiek aicināti doties uz vietni www.partirugaisuriga.lv un novērtēt tur publicētās idejas gaisa kvalitātes uzlabošanai, izvēloties piecus, viņuprāt, nozīmīgākos no publicētajiem priekšlikumiem un piešķirot tiem vērtības, kas svārstās no 1 (zemākā vērtība) līdz 5 (augstākā vērtība).

Kopumā vietnē publicētas trīsdesmit populārākās idejas, kas tika saņemtas no desmit Eiropas pilsētu iedzīvotājiem projekta iepriekšējā posmā. Izvērtējamo ideju vidū ir arī tādi Latvijā plaši aprunāti temati, kā: zaļo zonu izveide pilsētās, velobraucēju un gājēju infrastruktūras kvalitātes uzlabošana, malkas apkures ierobežošana, ātruma ierobežojums pilsētās līdz 30 km/h, zemo emisiju zonu izveide, ēku siltināšana, kā arī Rīgā tik aktuālā putekļu piesārņojuma izskaušana.

Līdz šim projekta gaita ļauj secināt, ka ir gaisa kvalitātes problēmas un to vēlamie risinājumi, kas vieno eiropiešus neatkarīgi no klimata, urbanizācijas pakāpes un citiem aspektiem, piemēram, automašīnu skaita samazināšana un alternatīvās enerģijas izmantošanas veicināšana. Tomēr ir jomas, kurās novērojamas pretrunas, piemēram, kamēr daļa eiropiešu norāda, ka elektroauto subsidēšana no valsts līdzekļiem ir vajadzīga un pozitīvi vērtējama ideja, daļa tomēr uzskata, ka, ņemot vērā strauji augošo elektroauto tirgu, valstij nevajadzētu atbalstīt to iegādi, tā vietā koncentrēties uz ieguldījumiem elektroauto uzlādes tīkla attīstīšanā.

Pašreizējā “Par tīru gaisu Rīgā” projekta posma mērķis ir iezīmēt Eiropas iedzīvotājiem vēlamo virzienu un izdalīt konkrētas prioritātes gaisa kvalitātes uzlabošanai, lai jau šī gada oktobrī, projekta noslēdzošajā fāzē, Eiropas Vides birojs, nozaru eksperti un iedzīvotāji varētu koprakstīt politikas priekšlikumus par gaisa kvalitāti, vadoties pēc konkrētiem, iedzīvotājiem saistošiem un saprotamiem priekšlikumiem.

Rīgā projektu vada organizācija “ManaBalss” un “Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS”. Projekta aktualitātēm un vērtīgai informācijai par pilsētas gaisa kvalitātes jautājumiem var sekot www.partirugaisuriga.lv un “Par tīru gaisu Rīgā” Facebook kontā – https://www.facebook.com/ParTiruGaisuRiga!

Projekts “CODE Europe” visa 2022. gada garumā norisināsies piecās Eiropas pilsētās – Rīgā, Tallinā, Atēnās, Lisabonā un Burgasā. Tā ievaros tiek ieviests arī inovatīvs sociālās ieklausīšanās rīks, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību spēj ievākt internetā pieejamo informāciju par iedzīvotāju nostāju gaisa kvalitātes jautājumos. Projekta gaitā norisinās arī pētnieciskā darbība par digitālo līdzdalību un tiek izstrādāta vispārēji pielietojama metodoloģija tās izvērtēšanai, kā arī ētikas vadlīnijas turpmākajām sociālās ieklausīšanās kampaņām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI