DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti vēl divi kandidātu saraksti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 25. jūlijā, Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tika iesniegti un reģistrēti vēl divi kandidātu saraksti 14. Saeimas vēlēšanām. Līdz ar to šobrīd 14. Saeimas vēlēšanām  reģistrēti seši kandidātu saraksti, ar kuriem ikviens var iepazīties vietnē https://sv2022.cvk.lv

Šodien sarakstu iesniedza politisko partiju apvienība “Jaunā VIENOTĪBA“ un politiskā partija “LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ”. Abi saraksti iesniegti visos piecos Saeimas vēlēšanu apgabalos un sarakstos iekļauts maksimālais kandidātu skaits – 115. 

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas saraksti tiks nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu  ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Kandidātu sarakstu iesniegšana turpināsies līdz 2. augustam. Pēc tam notiks kandidātu sarakstu numuru izloze.

Šonedēļ sarakstu iesniegšanu CVK pieteikuši:

  • 26. jūlijā plkst.10.30 politisko partiju apvienība “APVIENOTAIS SARAKSTS - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība, Liepājas partija”
  • 26. jūlijā plkst.13.00 politiskā partija Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” -“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”
  • 27. jūlijā plkst.10.00 politisko partiju apvienība “Zaļo un Zemnieku savienība” (mainīts iepriekš izziņotais laiks)
  • 29. jūlijā plkst.10.00 politiskā partija “Latvijas Krievu savienība”
  • 29. jūlijā plkst.14.00 politiskā partija “Konservatīvie”

Interesi iesniegt kandidātu sarakstu CVK līdz šim izrādījušas kopumā 19 partijas un partiju apvienības.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības. Lai varētu iesniegt kandidātu sarakstu, partijai ir jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un tajā ir jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. 14. Saeimas vēlēšanās termiņš, līdz kuram jābūt dibinātām partijām, lai varētu iesniegt deputātu kandidātu sarakstu, ir 2021. gada 30. septembris.

Vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu noteica CVK proporcionāli apgabala vēlētāju skaitam, kāds bija reģistrēts Fizisko personu reģistrā četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31. maijā. Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Rīgas vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās ir 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputātu vietas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI