DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs Plešs tiekas ar ANO Ģenerālās asamblejas prezidentu Abdullu Šahidu; pārrunā drošības izaicinājumus klimata pārmaiņu kontekstā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības  ministrs Artūrs Toms Plešs, tiekoties ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 76. sesijas prezidentu un Maldīvijas ārlietu ministru Abdullu Šahidu (Abdulla Shahid), pārrunāja aktuālos ANO jautājumus ilgtspējīgas attīstības, klimata un dabas daudzveidības jomā kā globālā, tā reģionālā līmenī. 

Vizītes laikā klātesošie runāja par ilgtspējīgas attīstības un klimata mērķiem, kurus šajā globālo ģeopolitisko izaicinājumu laikā ir arvien nozīmīgāk un izaicinošāk sasniegt. Ministrs sarunā uzsvēra, ka ilgtspējīga attīstība nav iedomājama bez miera, un nosodīja Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu. Prezidents Šahids ir vienisprātis, ka karadarbība rada neaptveramas sekas Ukrainā, kā arī ietekmē starptautisko kārtību, sabiedrības polarizāciju, rada krīzi pārtikas un enerģijas tirgos un atstāj sekas uz neaizsargātiem cilvēkiem visā pasaulē, tostarp ietekmē vidi, dabu un klimatu. Sarunās arī tika uzsvērta visu valstu iesaiste, savstarpēja sadarbība un klimata diplomātijas nozīme, lai risinātu klimata pārmaiņu, bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un piesārņojuma draudus. 

Ministrs Plešs: "Dienā, kad gaisa temperatūras stabiņš Latvijā kārtējo reizi pārsniedz 30 grādu atzīmi, klimata pārmaiņu tematika ir īpaši aktuāla. Eiropa un pasaule piedzīvo laikapstākļu ekstrēmus, un, klimatiskie apstākļi, kas agrāk bija neiedomājami mūsu platuma grādos, arvien biežāk kļūst par ierastu parādību. Arī Latvijai arvien ambiciozāk jātiecas ierobežot un pielāgoties klimata pārmaiņām, lai sekmētu noturīgumu pret temperatūras svārstībām un novērstu potenciālo apdraudējumu cilvēku un dzīvnieku veselībai, kā arī infrastruktūrai."

Ministrs iepazīstināja ANO Ģenerālās asamblejas prezidentu ar VARAM vadībā apstiprināto Latvijas pielāgošanās klimata pārmaiņām plānu laika posmam līdz 2030. gadam, un tajā noteiktajiem pielāgošanās risinājumiem dažādiem ar klimata pārmaiņām saistītiem riskiem. Prezidents Šahids atzinīgi novērtēja Latvijas darbu klimata pārmaiņu ierobežošanā un aicināja saglabāt līdzšinējo ambīciju līmeni arī turpmāk, savukārt ministrs Plešs akcentēja, ka, neskatoties uz to, ka Latvija jau ir viena no zaļākajām valstīm pasaulē, vēl daudz darba priekšā, lai, piemēram, kāpinātu atjaunojamo energoresursu jaudas, ieguldītu dabas aizsardzībā, kā arī aprites ekonomikas pilnvērtīgā ieviešanā Latvijas tautsaimniecībā.

Tāpat tika pārrunāts jau iesāktais darbs un turpmākie soļi, lai noturētu pasaules vidējās temperatūras kāpumu 1,5oC robežās saskaņā ar Parīzes nolīgumu, t.sk. nepieciešams samazināt globālās CO2 emisijas par 45% līdz 2030. gadam un sasniegt klimatneitralitāti līdz 2050.gadam.

Tikšanās laikā klātesošie pārrunāja arī jūras un okeānu aktualitātes, kas gan Maldīvu salām, gan Latvijai kā piekrastes valstij, ir nozīmīgs temats. Latvija kā pašreizējā Helsinku komisijas (Baltijas jūras vides aizsardzībai) prezidējošā valsts cieši seko globālajām iniciatīvām okeānu, jūru un ūdeņu aizsardzības jomā. Ministrs Latvijas vārdā norādīja, ka valstīm, īpaši piejūras valstīm, intensīvi jāstrādā arī pie jūras bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas un ilgtspējīgas resursu izmantošanas.

Tikšanās laikā piedalījās arī valsts sekretārs Edvīns Balševics un Koordinācijas departamenta direktors Māris Klismets, kā arī vēstnieks, Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO Andrejs Pildegovičs.

ANO Ģenerālajā asamblejā kā galvenajā ANO lēmējinstitūcijā ir pārstāvētas visas 193 ANO dalībvalstis. Ģenerālās asamblejas sesijas ik gadu sākas septembrī un ilgst gadu. Sesijas sākumā Ģenerālā asambleja ievēl jaunu prezidentu reģionu rotācijas kārtībā. Pārstāvot Āzijas valstu reģionu, A. Šahids kļuva par 76. sesijas prezidentu 2021. gada septembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI