DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Valdībā pieņemts lēmums par sociālās korekcijas izglītības iestādes "Naukšēni” likvidāciju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2022. gada 1. oktobra tiek likvidēta Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošā sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni" – to paredz šodien, 2022. gada 14. jūlijā, valdībā apstiprinātais rīkojuma projekts „Par sociālās korekcijas izglītības iestādes „Naukšēni” likvidāciju”.

Līdz 2024. gada 31. decembrim, sadarbojoties atbildīgajām iestādēm, tiks veikta sociālās korekcijas izglītības iestādes institūta reforma un sociālās korekcijas satura reforma. Tās ietvaros konceptuāli nepieciešams izvērtēt arī jautājumu par atsevišķa sociālās korekcijas izglītības iestādes institūta nepieciešamību. Ja sociālās korekcijas izglītības iestāde kā institūts turpina pastāvēt, ir jāvērtē jautājumi par sociālās korekcijas izglītības iestādes atrašanās vietu, fiziskās vides uzlabošanu, atbilstoša personāla nodrošinājumu, kā arī normatīvās bāzes pilnveidi un sociālās korekcijas programmas pilnveidi.

Lai nodrošinātu sociālās korekcijas izglītības iestādes institūta reformu, Saeima jau šā gada 16. jūnijā pieņēma par steidzamiem atzītos likuma grozījumus, kas paredz līdz 2024. gada 31. decembrim apturēt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa — ievietošanas sociālās korekcijas izglītības iestādē — piemērošanu. Grozījumi paredz, ka pašvaldībām attiecībā uz tiem bērniem, kuriem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa izpilde tiks pārtraukta, būs jāiekārto profilakses lieta un jāizstrādā uzvedības sociālās korekcijas programma, pieaicinot Valsts probācijas dienestu, bāriņtiesu un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, un nodrošinot regulāru starpinstitucionālo sadarbību likumpārkāpumu profilakses pasākumu plānošanai.

Ar likuma grozījumiem noteikts, ka bērniem uz laiku no viena līdz trim gadiem varēs kā audzinoša rakstura piespiedu līdzekli piemērot probācijas novērošanu. Likumā nostiprināts, ka probācijas novērošana ir bērna uzvedības uzraudzība un iesaistīšana viņa vecumam, psiholoģiskajām īpašībām un attīstības līmenim piemērotos sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas pasākumos. 

Pēc datiem uz 2022. gada 25. maiju, sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" bija reģistrēti 16 audzēkņi.

Pagājušajā gadā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas īstenotās pārbaudes laikā “Naukšēnos” tika konstatēta virkne pārkāpumu un nepilnību iestādes darbā. 2021. gada novembrī IZM izveidoja starpinstitucionālu darba grupu, kura izstrādāja grozījumus noramtīvajos aktos, kas noteica atšķirīgu bērnu vērtēšanas kārtību, elastīgāku reaģēšanas veidu uz bērna uzvedību, paredzot gan sodus par pārkāpumiem, gan pamudinājumus par atbalstāmu uzvedību un iesaisti, precizē pārmeklēšanas un izolēšanas gadījumus, apmeklētāju un pienesumu pieņemšanu.

Atšķirīga profila audzēkņu (vecums, atšķirīgs tiesiskais pamatojums nokļūšanai iestādē, atkarības u.c.) ilgstoša atrašanās vienuviet neļauj sasniegt sociālās korekcijas mērķi pēc būtības, un tas ir raisījis pamatotu diskusiju par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa – ievietošanas sociālās korekcijas izglītības iestādē – reformu, pārskatot gan personu loku, attiecībā uz kurām var tikt pieņemts lēmums par šāda audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu, gan citus aspektus, kas ļautu precīzāk formēt sociālās korekcijas mērķauditoriju, lai tiktu sasniegti sociālās korekcijas mērķi. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI