DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks ar Latvijas goda konsuliem pārrunās drošības politikas aktualitātes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 11. jūlijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks apmeklēs 10. Latvijas Republikas goda konsulu sanāksmi, lai pārrunātu drošības politikas aktualitātes.

Tikšanās laikā aizsardzības ministrs iepazīstinās sanāksmes dalībniekus ar pašreizējiem reģionālās drošības izaicinājumiem, kā arī NATO Madrides samita lēmumu ietekmi uz Latvijas drošību.

Reaģējot uz Krievijas draudiem, NATO dalībvalstu līderi Madrides samitā vienojās stiprināt NATO kolektīvo aizsardzību, ar nolūku atturēt potenciālo uzbrukumu un aizsargāt jebkuru sabiedroto.

Reaģējot uz jauno drošības realitāti, tika nolemts palielināt NATO Ātrās reaģēšanas spēku karavīru skaitu līdz vairāk nekā 300 000.

Vienlaikus NATO nolēma palielināt arī miera laikā izvietoto spēku apmēru frontes valstīs, kurām ir tieša robeža ar Krieviju un Baltkrieviju.

NATO samitā Madridē Latvija un Kanāda parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, palielinot to līdz brigādes līmenim. Saskaņā ar deklarāciju Kanāda ir apņēmusies  turpināt vadīt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kā arī sadarboties ar NATO dalībvalstīm nepieciešamās infrastruktūras līdzfinansēšanā, lai nodrošinātu alianses atturēšanas un aizsardzības spēju tālāku stiprināšanu.

Latvijai nozīmīgs NATO samitā bija arī ASV paziņojums par savu gatavību pastiprināt NATO spēkus Eiropā gan uz zemes, gan jūrā, gan gaisā, un palielināt Baltijas valstīs izvietoto karavīru skaitu, lai atbalstītu NATO un atturētu no jebkādas agresijas pret sabiedrotajiem.

Tāpat NATO samitā Madridē Latvija parakstīja nodomu vēstuli ar Igauniju par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādi, kas kalpos par pamatu kopīga iepirkuma līguma slēgšanai ar Igauniju, ļaujot savstarpēji koordinēt īstenojamos pasākumus, efektīvi izlietot aizsardzībai atvēlētos līdzekļus, kā arī stiprināt reģiona stabilitāti un drošību kopumā.

Ārlietu ministrijas organizētā 10. Latvijas Republikas goda konsulu  sanāksme norisināsies no 11. līdz 13. jūlijam ar mērķi informēt par Latvijas ārpolitikas aktualitātēm, drošības politikas un finanšu drošības jautājumiem, divpusējās ekonomiskās un kultūras sadarbības iespējām, kā arī iepazīstinātu ar konsulārā darba aktualitātēm. Sanāksmē piedalīsies vairāk nekā 70 Latvijas goda konsuli no 37 valstīm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI