DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB atgādina: institūciju administratīvos resursus aizliegts izmantot priekšvēlēšanu aģitācijai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pirms 14. Saeimas vēlēšanām aģitācijas aktivitāšu īstenošanai ir aizliegts izmantot administratīvos resursus. Šīs aizliegums attiecas uz visām valsts un pašvaldību institūcijām un to darbiniekiem, un aizlieguma mērķis ir novērst negodprātīgu konkurenci starp deputātu kandidātiem, kas ieņem amatus pašvaldībās vai valsts iestādēs, un citiem deputātu kandidātiem, kā arī nepieļaut politisko spēku reklamēšanu par budžeta līdzekļiem, kas piešķirti valsts un pašvaldību institūciju darbībai.

KNAB vērš uzmanību, ka administratīvo resursu, proti, valsts vai pašvaldību institūciju finanšu līdzekļu, kustamās un nekustamās mantas izmantošana vai pakalpojumu sniegšana, kā arī institūcijas reklamēšana, ja attiecīgā reklāma ir saturiski saistīta ar kādu politisko partiju vai deputātu kandidātu, nav pieļaujama. Amatpersonām vai darbiniekiem, kuri attiecīgo institūciju finanšu līdzekļus vai mantu izlietojuši prettiesiskā veidā, var tikt piemērota administratīvā atbildība, t.i., brīdinājums vai naudas sods līdz 700 eiro. Turklāt šīm amatpersonām vai darbiniekiem ir pienākums valstij atlīdzināt nodarītos zaudējumus, kas atbilst aizliegtā veidā izlietoto finanšu līdzekļu vai mantas apmēram.

Sabiedrībai atpazīstamākie administratīvo resursu izmantošanas veidi ir a) nesamērīgi bieža amatpersonas vai tās pārstāvētās institūcijas darba, darba rezultātu un citu publisku aktivitāšu atspoguļošana institūcijas tīmekļvietnē, sociālajos  tīklos un informatīvajos izdevumos, t.sk. papildinot ar amatpersonas fotogrāfijām un video; b) amatpersonas neraksturīgi bieža došanās darba vizītēs pa Latvijas teritoriju, lai to ietvaros tiktos ar iedzīvotājiem;
c) iepriekšminētajās vizītēs dalību ņēmušās amatpersonas aktīva atspoguļošana tās pārstāvētās institūcijas tīmekļvietnē, sociālajos tīklos un informatīvajos izdevumos.

KNAB aicina iedzīvotājus līdz vēlēšanām būt vērīgiem un ziņot par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, t.sk. par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem. Ziņot KNAB var bezmaksas mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB”, zvanot KNAB uzticības tālrunim 80002070 vai rakstot uz e-pasta adresi knab@knab.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI