DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments piekrīt Ukrainai aizdot vēl vienu miljardu eiro

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien EP deputāti deva zaļo gaismu makrofinansiālajam aizdevumam viena miljarda eiro apmērā, lai palīdzētu Ukrainai segt ārējā finansējuma vajadzības, kas ir palielinājušās kara dēļ.

Parlaments piekrita Komisijas priekšlikumam piešķirt Kijevai aizdevumu ar ļoti izdevīgiem nosacījumiem, papildus 1,2 miljardiem eiro, kas jau izmaksāti 2022. gada martā un maijā. Pašreizējā summa ir pirmā daļa no plānotās ārkārtas makrofinansiālās palīdzības Ukrainai deviņu miljardu eiro apmērā.

Krievijas iebrukuma dēļ ievērojami palielinājušās Ukrainas ārējā finansējuma vajadzības: bez milzīgajiem ceļu, tiltu, rūpnīcu, dzīvojamo ēku, slimnīcu un citas fiziskās infrastruktūras postījumiem valsts ir zaudējusi arī piekļuvi starptautiskajiem finanšu tirgiem. Kā norāda Starptautiskais Valūtas fonds, pašlaik Ukrainai pietrūkst 39 miljardu ASV dolāru (37,3 miljardu eiro), lai segtu finanšu vajadzības 2022. gadā.

Aizdevuma mērķis ir “sniegt ātru finansiālo atbalstu situācijā, kad pastāv akūtas finansējuma vajadzības, un nodrošināt Ukrainas valsts svarīgāko funkciju nepārtrauktu darbību", teikts priekšlikumā. Tas tiks izmaksāts vienā maksājumā ar nosacījumu, ka tiks izpildīti vairāki kritēriji, tostarp uzlabota pārredzamība un ziņošana par tā izmantošanu. No ES budžeta izņēmuma kārtā tiks finansētas procentu likmes izmaksas.

Palīdzības priekšnoteikums

Saskaņā ar priekšlikumu Savienības makrofinansiālās palīdzības piešķiršanas priekšnoteikumam vajadzētu būt tādam, ka Ukrainā tiek ievēroti efektīvi demokrātiskie mehānismi, neraugoties uz varas koncentrēšanos izpildvaras rokās kara dēļ.

Priekšlikums tika apstiprināts saskaņā ar steidzamības procedūru. To atbalstīja 522 deputāti, 17 balsoja pret un 25 atturējās.

Konteksts

Makrofinansiālā palīdzība ir ārkārtas aizdevums, ko Eiropas Savienība ar ļoti izdevīgiem nosacījumiem piešķir kaimiņvalstīm, kurām ir grūtības apmaksāt savus rēķinus. Kopš kara sākuma kopējais šādu izdevīgu aizdevumu apjoms, ko ES ir piešķīrusi Ukrainai būs 2,2 miljardi eiro 2022. gadā, un, ja tiks panākta vienošanās par visu ārkārtas paketi, tas varētu sasniegt pat 10 miljardus euro.

Turpmākie soļi

Pasākumu piemēros nākamajā dienā pēc tā publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI