DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšlietu nozares sarunas par cilvēkdrošību festivālā LAMPA pieejamas interesentiem video formātā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Brīvdienās, 1. un 2.jūlijā, Cēsīs norisinājās sarunu festivāls LAMPA, kurā Iekšlietu ministrija kopā ar citām iekšlietu nozares iestādēm –­ Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, Iekšējās drošības biroju, Finanšu izlūkošanas dienestu,  Valsts robežsardzi –­ un nevalstiskajām organizācijām sarunājās ar festivāla apmeklētājiem par aktuāliem un nozīmīgiem iekšējās drošības jautājumiem.

Iekšlietu ministrija pateicas katram, kurš apciemoja Cilvēkdrošības telti un iesaistījās iekšlietu nozares diskusijās, spēlēs un citās piedāvātajās aktivitātēs. Visus ierakstus no sarunām un video apskatu Cilvēkdrošības teltī iespējams noskatīties šeit:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnMa0OgSpcDlyYwKKjRK8oDXTLsKqmLcp

Sarunu festivāla pirmajā dienā Cilvēkdrošības teltī norisinājās diskusijas par mantas konfiskāciju pirmstiesas procesā, par to, kas ir noziedzīgi iegūti līdzekļi un to legalizācija, un vai tiesības uz mantu ir bezgalīgas. Turpinājumā sekoja izsmeļošas sarunas par to, kā veidot mazāk vardarbīgu sabiedrību kopumā – kad par vardarbību ir jāsāk domāt un kur meklējamas vardarbības saknes. Tāpat diskusijā “Naida runa internetā un ārpus tā” spriedām, kas tieši ir naida runa un naida noziegumi, kā tos izmeklē un kas jādara, lai tos novērstu. Savukārt dienas noslēgumā varējām iepazīties ar bēgļu uzņemšanas pieredzes stāstiem un emocionālo pieredzi, palīdzot cilvēkiem no Ukrainas.

Festivāla otro dienu iesākām ar migrācijas spēli "Galamērķis: Eiropa" (Destination – Europe)”, kuras laikā dalībnieki iejutās dažādās lomās, izspēlējot vairākus scenārijus, pieņemot lēmumus un veicinot izpratni par drošu migrāciju un robežu pārvaldību, kā arī sabiedrības integrāciju kopumā. Tāpat tika diskutēts par mūsdienu neprognozējamo migrācijas politiku, apspriežot aktuālos izaicinājumus ar migrāciju saistītos jautājumos. Plaši apmeklēta bija arī diskusija par civilo aizsardzību, kuras laikā tika apspriesti vairāki nozīmīgi šā brīža drošības aspekti civilajā aizsardzībā, ņemot vērā arī ģeopolitiskās izmaiņas. Diskusijā par naudas atmazgāšanas saistību ar cilvēktirdzniecību aktualizējām cilvēktirdzniecības draudus un apspriedām iespējamos signālus tās atpazīšanā. Savukārt kā noslēdzošā diskusija Cilvēkdrošības teltī notika saruna par to, kas jādara, lai veicinātu iekšlietu nozares prestižu un jauniešu piesaisti iekšlietu dienestiem. Sarunas laikā kopā ar skatītājiem tika apspriests iekšlietu nozares tēls sabiedrībā, ieguvumi, dienot iekšlietu nozarē, un kas jāpilnveido, lai iekšlietu nozares prestižu arvien celtu.

Tāpat festivāla laikā Cilvēkdrošības telts apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar iekšlietu dienestu darba specifiku un tehniku: Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ekspertu ikdienu un darba tehniku, kā arī aplūkot Valsts policijas transportlīdzekļus, Valsts robežsardzes Mobilās novērošanas punkta darbību un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehniku, kā arī iespēja piedalīties Iekšējās drošības biroja fokusgrupas pētījumā.

Vienlaikus Iekšlietu ministrijas pārstāvji piedalījās arī Valsts kancelejas un Aizsardzības ministrijas rīkotajās diskusijās par drošības tēmām.

Pateicamies visiem iekšlietu dienestiem un tām valsts un nevalstiskā sektora organizācijām, kuras saturiski atbalstīja un piedalījās Cilvēkdrošības teltī rīkotajās diskusijās, kā arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Nodrošinājuma valsts aģentūrai par tehnisko atbalstu.

Diskusijas tika rīkotas ar EEZ grantu finansēta projekta “Darbinieku zināšanu pilnveide noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanā Latvijā” atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI