DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VARAM aicina risināt kiberdrošības ekspertu trūkumu starptautiskā līmenī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs piedalījās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Parlamentārā tīkla sanāksmē Saeimā, kuras galvenā tēma ir “Ceļā uz drošu un iekļaujošu digitālo pasauli pēc Covid-19 pandēmijas". Ministrs A.T.Plešs savā uzrunā akcentēja  iestāžu nepieciešamību veicināt ātru un efektīvu kibernoziegumu atklāšanu, kā arī kvalitatīvu ekspertu piesaisti. 

“Latvija ir digitāli attīstīta valsts, kas piedāvā iedzīvotājiem daudz digitālu iespēju. Taču, lai pilnībā izmantotu digitālo iespēju potenciālu, drošība ir ļoti būtisks digitālās vides elements, kam jāpievērš īpaša uzmanība,” ministrs Artūrs Toms Plešs uzrunāja sanāksmes dalībniekus.  

Atbilstošu kiberdrošības ekspertu trūkums ir starptautisks izaicinājums, ar kuru saskaras arī Latvija. Viens no risinājumiem, ko ierosina VARAM, būtu starptautiska ekspertu tīkla izveide sasaistē ar vienotu sertifikācijas sistēmu. Tāpat ministrs akcentēja, ka uzmanība ir jāpievērš arī izglītības sistēmai, kurai būtu jāsagatavo atbilstoši kiberdrošības eksperti. Pastiprināti akcentētai algoritmiskajai domāšanai, programmēšanai un analītikai būtu jābūt mūsdienu izglītības prioritātei, ņemot vērā, ka medijpratības un analītikas trūkums šobrīd starptautiskajā vidē ir radījis ievērojamas sekas.  

“VARAM pārziņā ir gan vides, gan digitālās transformācijas jautājumi. Ja pirms vairākiem gadiem šo jomu kombinācija šķistu visai neparasta, tad šobrīd tas ir veiksmīgākais risinājums, lai izmantotu digitālo transformāciju virzībai uz zaļo pāreju,” sacīja ministrs Plešs. 

Latvijas un Eiropas Savienības virsmērķis ir sasniegt klimatneitralitāti, ar ko roku rokā iet zaļā transformācija t.sk. digitālā jomā, īpaši infrastruktūrā. Digitālo tehnoloģiju pārdomāta izmantošana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina rīcību klimata un vides ilgtspējas jomā, uzlabojot resursu izmantošanas efektivitāti, tostarp energoefektivitāti ceļā uz aprites ekonomiku.  Tā piemēram, digitālo iekārtu un informācijas sistēmu darbināšanai nepieciešamo skaitļošanas resursu efektivitātes paaugstināšana ir būtisks aspekts Eiropas ceļā uz energoneatkarību  un klimatneitralitāti.  

Latvijā  ir noteiktas arhitektūras prasības datu centriem un informācijas sistēmām ar mērķi samazināt to darbināšanai nepieciešamo resursu patēriņu. Vienotas metodoloģijas ieviešana skaitļošanas resursu efektivitātes novērtēšanai visā Eiropā, labo prakšu apkopojums un pieejamība dalībvalstīm veicinātu digitālo iekārtu energoefektivitātes uzlabošanu. Tas kopā ar uzsāktajiem digitālo iekārtu pārstrādes pasākumiem sniegtu būtisku ieguldījumu Eiropas digitālo un zaļo mērķu sasniegšanā.  

Tehnoloģijas ietekmē strauju sabiedrības transformāciju un mums nepieciešams pielāgoties gaidāmajām izmaiņām, lai veicinātu valsts attīstību un izveidotu tādu sabiedrību, kas spēj izmantot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības savas labklājības uzlabošanai. 

OECD globālais parlamentu tīkls nodrošina dalībvalstu parlamentu deputātiem platformu viedokļu apmaiņai par politikas un likumdošanas jautājumiem, kas saistīti ar ekonomiku, finansēm, izglītību, zinātni, sabiedrību, vidi un attīstību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI