DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Lastādijas kvartālā diskutē par sabiedrības līdzdalības jautājumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Gints Ivuškāns

Trešdien, 29. jūnijā, sabiedrības, publiskās pārvaldes pārstāvji un politiķi pulcējās Lastādijas kvartālā, lai pilsoniskās sabiedrības forumā “Līdzdalības nedēļa” diskutētu un meklētu risinājumus, kā veicināt sabiedrības iesaisti sabiedrībai nozīmīgu jautājumu risināšanā, un kā uzlabot savstarpējo sadarbību un uzticēšanos.

Uz sēdi klātienē bija pulcējušies Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes (turpmāk – Memoranda padomes) locekļi, lai pārrunātu risinājumus lokāla un nacionāla līmeņa pilsoniskajai līdzdalībai.

Sēdes ieskaņā Inese Vaivare, LAPAS direktore, informēja par NVO ziņojumu ANO par Latvijas pilsoniskās sabiedrības ieguldījumu Ilgtspējīgas attīstības mērķu (turpmāk – IAM) sasniegšanā, akcentējot, ka nevalstisko organizāciju interese un ieguldījums IAM sasniegšanā pieaug, taču to kapacitāte ir nepietiekama. Tāpat nepieciešams strādā, lai izveidotu vidi, kurā sabiedrība jūtas droša, sadzirdēta, un spēj attīstīties. Prezentācija pieejama šeit.

Ieskatu Latvijas pilsoniskās sabiedrības datos un izaicinājumos sniedza Kristīne Zonberga, Latvijas Pilsoniskās alianses direktore, kā vienu no aktuālajām problēmām uzsverot zemo sabiedrības līdzdalību un sabiedrības neticību iespējām ietekmēt lēmumu pieņemšanu Latvijā. Papildus tika vērsta uzmanība uz izpētes rezultātiem, kas liecina, ka lēmumu pieņemšanas procesā nav nodrošināts pilsoniskais dilaogs, valsts pārvaldei piešķirot balsi tikai biznesa un pašvaldību interešu pārstāvjiem. Prezentācija pieejama šeit.

Svarīgākās mācības no gadījumu analīzes par labas un sliktas sabiedrības līdzdalības piemēriem publiskajā pārvaldē prezentēja domnīcas PROVIDUS vadošā pētniece Līga Stafecka. Kā labie piemēri tika minēti Kultūras ministrijas darbs pie sabiedrības saliedētības pamatnostādņu izstrādes (2021-2027), konsultācijas ar sabiedrību Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas izstrādē, kā arī sabiedriskā labuma organizāciju sistēmas pilnveidošanas koncepcijas izstrādes domnīcas Finanšu ministrijā. Kā sliktie piemēri minēti pašnodarbināto personu darbības regulējuma izstrāde nodokļu jautājumos un Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna 2021.-2026. gadam izstrāde Latvijā. Prezentācija pieejama šeit.

Tālāk Baiba Ziemele, Latvijas Reto slimību alianses valdes priekšsēdētāja ziņoja par domnīcu ciklu “Sabiedrības līdzdalība publiskā finansējuma plānošanā un uzraudzībā” rezultātiem, kur tika meklēti risinājumu, kā iesaistīt nevalstiskās organizācijas konsultācijās par budžeta jautājumiem, kas līdz šim netiek vai tiek ļoti ierobežoti darīts. Ņemot vērā, kā šī ir politiskā griba, nepieciešams strādāt ar ieradumu maiņu arī politiskajā kultūrā. Prezentācija pieejama šeit.

Memoranda padomes sēdes noslēgumā par valsts pārvaldes plānotajiem risinājumiem pilsoniskās līdzdalības stiprināšanā ziņoja Valsts kancelejas pārstāves Inese Kušķe un Zane Legzdiņa-Joja, skaidrojot kādā veidā ikdienā notiek valsts pārvaldes un sabiedrības dialogs un kādi ir plānotie soļi līdzdalības veicināšanā. Viens no būtiskākajiem jaunumiem ir izstrādātās vadlīnijas sabiedrības līdzdalības organizēšanai, kas kalpos kā palīgs attiecīgās jomas amatpersonām. Prezentācija pieejama šeit.

Pēc Memoranda padomes sēdes domnīca PROVIDUS organizēja diskusiju ar politiskajām partijām par līdzdalības veicināšanu. Diskusijā deviņu partiju pārstāvji tika iztaujāti par partiju plāniem pilnveidot sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanā, kā arī sasniegt tās sabiedrības grupas, kuras reti iesaistās pilsoniskās aktivitātēs. Diskusijas laikā partiju pārstāvji apņēmās ieviest praksē pilsonisko dialogu, kas ir vienlīdzīgs sociālajam dialogam, kā arī vismaz divkāršot NVO fonda finansējumu. Diskusijas ierakstu iespējams noskatīties šeit.

Diena Lastādijas kvartālā noslēdzās ar stratēģiskās galda spēles “DemokrātiJĀ” turnīru Eiropas Kustība Latvijā vadībā. Spēles “DemokrātiJĀ” spēlētāju uzdevums ir izveidot demokrātisku valsti Spēle veicina izprast demokrātijas pamatelementu nozīmību, palīdz apzināties demokrātiskas valsts iespējas un riskus, mudina aizdomāties par demokrātiju, lai rosinātu izprast un runāt par to, mācīties ieklausīties citu viedoklī un aizstāvētu savu.

Memoranda padomes video ieraksts pieejams šeit.

Līdzdalības nedēļu rīko Valsts kanceleja, Latvijas Pilsoniskā alianse, PROVIDUS un Aktīvo iedzīvotāju fonds. Ar aktuālo foruma programmu var iepazīties šeit. Savukārt, šeit pieejama Līdzdalības nedēļas tematiskā programma. Aktuālākā informācija par Līdzdalības nedēļu pieejama pasākuma Facebook lapā, tāpat ikviens, kurš vēlas iesaistīties šīs nedēļas veidošanā un popularizēšanā, aicināts dalīties sociālajos tīklos ar tēmturi #LīdzdalībasNedēļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI