DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
55
55

Pensijas plānots indeksēt agrāk – 1.augustā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 14.jūnijā, otrajam – galīgajam – lasījumam atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus likumā “Par valsts pensijām,” paredzot šogad valsts pensijas indeksēt divus mēnešus agrāk nekā ierasts - jau 1.augustā.

“Agrāka pensiju indeksācija tiek rosināta, lai sniegtu atbalstu pensiju saņēmējiem strauja inflācijas kāpuma apstākļos, jo sevišķi pieaugot cenām pārtikai, transporta un veselības aprūpes pakalpojumiem,” iepriekš paudis komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šī gada martā, salīdzinot ar 2021.gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 11,5 procentiem, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka šogad 1.augustā indeksēs valsts pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Tas attieksies arī uz piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim.

Tāpat 1.augustā šogad valsts pensiju neatkarīgi no tās apmēra pārskatīs politiski represētajām personām, I grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, paredz likumprojekts.

Plānots, ka pārskatītās valsts pensijas vai tās daļas apmēra starpību par periodu no šī gada 1.augusta līdz 1.septembrim  izmaksās vienlaikus ar 2022.gada septembra mēneša vecuma pensiju. Tas pats attieksies uz pārskatītās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas starpību, kuru izmaksās vienlaikus ar šī gada septembra mēneša piemaksu pie vecuma pensijas.

Plānots, ka grozījumi likumā “Par valsts pensijām” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas. Par tiem vēl galīgajā lasījumā jālemj Saeimai.

Labs saturs
55
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI