DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Bunkus slepkavības izmeklēšanā būtisks pavērsiens – noskaidrota gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēde

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas četrus gadus veiktā izmeklēšana tā sauktajā Bunkus slepkavības lietā vainagojusies panākumiem - ir gan noskaidrota noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēde sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam, gan šodien rūpīgi plānotas operācijas laikā aizturētas vairākas personas tostarp izpildītājs un pasūtītājs. Valsts policija šobrīd atturas komentēt konkrētu personu skaitu, dzimšanas gadus un lomu sadalījumu noziegumā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins: “Šī viennozīmīgi ir viena no Valsts policijas vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kas guva arī plašu rezonansi sabiedrībā un nemitīgu interesi par policijas darba progresu. Jāteic, ka izmeklēt šāda līmeņa lietas ar tik intensīvu publisko interesi nav vienkāršs uzdevums un nereti policija arī atteica sniegt plašāku ieskatu par paveikto, lai netraucētu tās virzībai. Bet nu izmeklēšana ir tajā stadijā, kad varam droši teikt – tā vainagojusies panākumiem. Esam noskaidrojuši gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēdi, sākot no slepkavības pasūtītāja, organizētāja līdz izpildītājam un šodien, 24. maijā, Valsts policija rūpīgi plānotas operācijas laikā veikusi aizturēšanas.”

Šobrīd lieta pārkvalificēta pēc Krimināllikuma 118. panta piektās daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziedzīgu nodarījumu personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Patlaban, kad izmeklēšana nonākusi jau nākamajā posmā un ir aizturētas personas, turpinās kriminālprocesuālās darbības, tāpēc Valsts policija vēl nevar sniegt nekādu detalizētāku informāciju nedz par izmeklēšanas gaitu, nedz veiktajām aizturēšanām un citām izmeklēšanas niansēm. Tagad svarīgi šo darbu novest līdz galam, pirms varēsim sniegt publiski plašāku informāciju par kriminālprocesu. Tiklīdz Valsts policija varēs nākt klajā ar konkrētāku informāciju, tā sabiedrību informēsim.

Vienlaikus Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks vērš uzmanību: “Izmeklēšanā ir gūta skaidra aina par nozieguma izdarīšanas apstākļiem un iesaistītajām personām un vienlaikus aicinām vēl arī tās personas, kuras šīs lietas izmeklēšanas saistībā nav sniegušas visu tām zināmo informāciju, vai personas, kuras var vēl ko liecināt, pieteikties pašām labprātīgi un sadarboties ar policiju. Negaidiet šajā lietā, kad kriminālpolicija pieklauvēs pie jūsu durvīm. Valsts policija garantē anonimitāti.”

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI