DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
2
2

LBAS organizē konferenci “Ēnu ekonomika: izaicinājumi un risinājumi sociālā dialoga kontekstā”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai diskutētu par ēnu ekonomikas izaicinājumiem un risinājumiem sociālā dialoga kontekstā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) 25. maijā no plkst. 13.00 līdz plkst. 17.00 organizē konferenci.

To atklās Egils Baldzēns, LBAS priekšsēdētājs, Andris Bite, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents, Jānis Reirs, finanšu ministrs, un Dr. Zanda Martens, Vācijas Bundestāga deputāte, arodbiedrības IG Metall juriste.

LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns: “LBAS pieredze, FM un VID atzinumi liecina, ka uzņēmumos, kuros ir arodbiedrības, ēnu ekonomikas praktiski nav. Tādēļ aicinām Latvijas darbiniekus organizēties arodbiedrībās, lai darba tiesiskās, sociālās un ekonomiskās attiecības risinātos taisnīgā un atklātā gaisotnē. LBAS konference par ēnu ekonomiku notiek LBAS dzimšanas dienā, kad pirms 32 gadiem arodbiedrību kongress pieņēma lēmumu izveidot Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību. Pa šiem gadiem Latvijas darba vide ir mainījusies, - tā ir kļuvusi demokrātiskāka un eiropeiskāka un ir dinamiskā attīstībā, taču tieši arodbiedrības ir tās, kas palīdz darbiniekiem nodrošināt  interešu līdzsvaru un taisnīgumu – arī ēnu ekonomikas kontekstā.”

Pirms dažām dienām publiskotie Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) “Ēnu ekonomikas indeksa Baltijas valstīs” rezultāti liecina, ka ēnu ekonomikas apjoms Latvijā 2021. gadā ir pieaudzis par 1,1%, sasniedzot 26,6% no iekšzemes kopprodukta. Naudas izteiksmē kopējie zaudētie nodokļu ieņēmumi no ēnu ekonomikas Latvijā pārsniedz 2,7 miljardus EUR. Covid-19 pandēmijas ietekmē ēnu ekonomikas apjoms 2021. gadā ir pieaudzis arī Lietuvā un Igaunijā. Nozaru griezumā visaugstākais ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā joprojām ir būvniecības nozarē, - kopš 2015.gada (40%) katru gadu tas samazinājās, bet 2021. gadā nozarē atkal vērojams ēnu ekonomikas pieaugums - līdz 31,2%.

Aktuālo situāciju ēnu ekonomikā Latvijā LBAS konferencē atklās Konstantīns Beņkovskis, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks, iepazīstinot ar pētījumu “Ēnai pa pēdām: aplokšņu algu novērtējums Latvijā”. LDDK vērtējumu situācijai ar ēnu ekonomiku Latvijā sniegs Jānis Hermanis, LDDK finanšu un nodokļu eksperts. Konferences gaitā iepazīsimies ar informāciju par Eiropas Komisijas ziņojumu par Latviju, ko sniegs Mārtiņš Zemītis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks, Politikas nodaļas vadītājs. Uzzināsim arī LBAS ekspertu vērtējumu situācijai ar ēnu ekonomiku Latvijā, par kuru informēs LABS eksperti – Nataļja Preisa un Mārtiņš Svirskis.

Konferences sadaļā par valsts instrumentiem ēnu ekonomikas ierobežošanai uzstāsies Edijs Ceipe, Finanšu ministrijas Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktors. Ieva Jaunzeme, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore,  pastāstīs par savas vadītās institūcijas instrumentiem. Tos atklās arī Renārs Lūsis, Valsts darba inspekcijas direktors.

Savukārt par arodbiedrību instrumentiem ēnu ekonomikas ierobežošanai uzzināsim no Norvēģijas arodbiedrību pieredzes un labās prakses piemēriem. Par ģenerālvienošanos Būvniecības nozarē pastāstīs Mārtiņš Dunskis, Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks, un Gints Miķelsons, Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs.

LBAS konferences “Ēnu ekonomika: izaicinājumi un risinājumi sociālā dialoga kontekstā” moderators būs žurnālists Uģis Joksts.

Arodbiedrību biedri tiksies pasākumā klātienē, bet plašākai publikai konference būs pieejama LBAS Facebook un Youtube profilos: https://www.youtube.com/watch?v=ItkSVlTLauk

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI