DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments: Krievijai jāatdod nozagtās lidmašīnas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlaments pauž atzinību Eiropas transporta un tūrisma operatoriem par palīdzību bēgļiem, prasa Krievijai atdot nozagtās lidmašīnas un aicina pastiprināt sankcijas pret Krieviju.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā par ietekmi, ko nelikumīgais Krievijas karš pret Ukrainu atstāj uz ES transporta un tūrisma nozari, Eiropas Parlaments pauž pateicību Eiropas operatoriem, kas Ukrainas iedzīvotājiem piedāvā bezmaksas pārvadājumus ar vilcienu, autobusu, kuģi un lidmašīnu, Transports ir ES stratēģisks līdzeklis, lai Ukrainai un tās tautai apliecinātu solidaritāti un sniegtu atbalstu, viņi norāda.

EP deputāti uzsver, ka konflikta turpināšanās Ukrainā ietekmē ES transporta nozari, jo īpaši degvielas cenu pieauguma un loģistikas un piegādes ķēžu pārrāvumu dēļ. Viņi pauž, ka būtu jāatbalsta ES pārvadātāji, kam ir saikne ar Krievijas tirgu, palīdzot tiem savas pārvadājumu darbības pārorientēt prom no Krievijas.

Aviācija un jūras transports

EP deputāti pauž bažas par konflikta smago ietekmi uz aviācijas nozari, paužot nožēlu, ka Krievija — klaji pārkāpjot starptautiskās civilās aviācijas normas — piespiedusi no ārvalstu uzņēmumiem nomātus gaisa kuģus pārreģistrēt Krievijas gaisa kuģu reģistrā. “Šāda zādzība nav pieļaujama”, saka deputāti un prasa attiecīgos gaisa kuģus nekavējoties atdot to likumīgajiem īpašniekiem.

EP deputāti arī prasa pastiprināt sankcijas pret Krievijas jūrniecības nozari un aizliegt ienākt ES ostās kuģiem, kas savā maršrutā ir piestājuši arī Krievijas ostās. Papildus, visiem kuģiem, kuri vēlas piestāt ES ostās, būtu jāaizliedz uzpildīt degvielu Krievijas ostās.

Militārā mobilitāte

EP deputāti norāda, ka Eiropadomes lēmums krasi samazināt galīgo finansējumu militārajai mobilitātei bijusi kļūda. Viņi aicina Komisiju piedāvāt risinājumus, kas ļautu būtiski palielināt budžeta pozīciju militārajai mobilitātei no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.

Eiropas Savienībai jāpalīdz dalībvalstīm veidot divējāda lietojuma infrastruktūra un transporta savienojumi gan ES robežās, gan iekļaujot kaimiņvalstis, kā Rietumbalkānus, Moldovu, Gruziju un Ukrainu. Viņi arī prasa paplašināt TEN-T transporta tīklu un tajā iekļaut Ukrainu un Moldovu.

Jāpalīdz tūrisma nozarei atbalstīt Ukrainu

EP deputāti arī aicina dalībvalstis atbalstīt ES viesnīcas un īstermiņa izīrētājus, kas izmitina Ukrainas bēgļus. Viņi prasa Komisijai veidot pagaidu finansēšanas programmu, lai atbalstītu tūrisma uzņēmumus, kuri darbā pieņem bēgļus.

Covid-19 pandēmija un aktuālā krīze Ukrainā ir apliecinājusi, ka ir steidzami jāveido ES Tūrisma aģentūra un Eiropas krīzes pārvarēšanas mehānisms, lai ātri reaģētu uz milzīga mēroga krīzes situācijām, piemēram, uz pandēmiju, karu, humanitāro krīzi klimata pārmaiņu ietekmi, noslēdz EP deputāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI