DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Konference par Eiropas nākotni: lai īstenotu priekšlikumus, nepieciešams grozīt Līgumus, paziņo Parlaments

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti atbalsta vērienīgos, uz iedzīvotāju interesēm vērstos plenārsēdes par Eiropas nākotni priekšlikumus, lai padziļināti reformētu ES.

  • EP deputāti atzinīgi vērtē vērienīgo un konstruktīvo konferences plenārsēdes iznākumu
  • Parlaments gatavos priekšlikumus, lai sāktu ES dibināšanas dokumentu pārskatīšanu
  • Vairāk integrācijas enerģētikas un aizsardzības jomās, ES iestāžu vienkāršošans, iekļaujoša izaugsme
  • Jādod likumdošanas iniciatīvas tiesības Parlamentam un jāatceļ vienprātības princips Padomē
  • EP deputāti ir gatavi cīnīties par to, lai tiktu attaisnotas iedzīvotāju cerības

Trešdien Parlaments pieņēma rezolūciju par turpmākiem pasākumiem saistībā ar Konferences par Eiropas nākotni priekšlikumiem.

Parlaments atzīst, ka Konferences “vērienīgie un konstruktīvie” priekšlikumi pieprasa izmaiņas Līgumā, lai nodrošinātu vienkāršāku, pārredzamāku, atbildīgāku un demokrātiskāku Eiropas Savienību. Tādēļ tas uzdod Konstitucionālo jautājumu komitejai sākt izstrādāt priekšlikumus Līgumu pārskatīšanai, atbilstoši Līguma par Eiropas Savienību 48. pantam.

Šim procesam jāgarantē ES pāreja uz ilgtspējīgu, iekļaujošu un noturīgu izaugsmes modeli, īpašu uzmanību pievēršot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, saka EP deputāti, aicinot pilnībā īstenot Eiropas sociālo tiesību pīlāru. Viņi arī aicina ES uzņemties vadošo lomu klimata pārmaiņu novēršanā, bioloģiskās daudzveidības aizsardzībā un ilgtspējas veicināšanā un uzsver, ka dziļāku politisko integrāciju un patiesu demokrātiju var panākt, izmantojot Eiropas Parlamenta likumdošanas iniciatīvas tiesības un vienprātīgā balsojuma atcelšanu Padomē.

Unikāls līdzdalības demokrātijas piemērs

Otrdienas debatēs vairums EP deputātu uzsvēra, ka pilsoņu vēlmes, prioritātes un bažas šajā vēl nepieredzētajā līdzdalības demokrātijas pasākumā ir nepārprotami sadzirdētas un tās rezultāti ir jāņem vērā.

Daudzi uzsvēra, ka pilsoņi ir vairāk jāiesaista, līdztekus spēcīgākai demokrātiskai pārstāvībai ES līmenī. Citi norādīja uz konkrētām jomām, kurās pilsoņu ierosinātie priekšlikumi prasa būtiskas pārmaiņas, tostarp patiesas Eiropas vēlēšanas, kā arī jaunas ES pilnvaras tādās jomās kā veselība, enerģētika, migrācija un aizsardzība. Daži runātāji kritizēja konferenci, apgalvojot, ka process ir bijis nepilnīgs un ka priekšlikumi neatspoguļo sabiedrības viedokli.

Turpmākie pasākumi

Eiropas dienā (9. maijā) trīs Konferences valdes līdzpriekšsēdētāji noslēguma ceremonijā Eiropas Parlamentā Strasbūrā ES iestāžu priekšsēdētājiem iesniegs konferences nobeiguma ziņojumu.

Konteksts

Konferences plenārsēde 2022. gada 30. aprīlī pieņēma 49 priekšlikumus. Tie ietver 300 pasākumus deviņās politikas jomās, pamatojoties uz 178 Eiropas pilsoņu paneļu ieteikumiem, dalībvalstu paneļu un pasākumu rezultātiem, kā arī 43 734 viedokļiem un 16 274 idejām, kas reģistrētas daudzvalodu digitālajā platformā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI