DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Vides diena un Europe Direct Dienvidlatgales centra atklāšana Daugavpilī 5. maijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1. maija Daugavpilī darbu uzsāks Europe Direct centrs. Tā uzdevums būs informēt sabiedrību par Eiropas Savienības (ES) jautājumiem un veidot saikni starp ES institūcijām un iedzīvotājiem, kā arī sadarboties ar vietējām organizācijām, īstenojot dažādus projektus un pasākumus. Europe Direct Dienvidlatgales centra atklāšana notiks 5. maijā, dienā, kad Daugavpilī ar vairāk nekā 60 aktivitātēm un daudzveidīgiem pasākumiem Daugavpils kultūras un izglītības iestādēs, pilsētas parkos un skvēros tiks atzīmēta Vides diena.

 Latgales plānošanas reģiona (LPR) administrācijai rūp Eiropas Savienības vērtības un tās nākotne,” tā norāda LPR Attīstības padomes un Balvu novada priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs. “LPR paspārnē savulaik darbojās ES Struktūrfondu informācijas centrs, kas savā darbības laikā 112 reģiona apdzīvotajās vietās noorganizēja vairāk nekā 500 informatīvus pasākumus, kas reģiona attīstībai deva nozīmīgu pienesumu. Tādēļ Eiropas Komisijas atbalsts šī jaunā centra izveidei ir ļoti būtisks. Tā iedzīvotāji varēs saņemt aktuālāko informāciju no pirmavota un savlaicīgi,“ turpina S. Maksimovs.

Savukārt Europe Direct Dienvidlatgales centra vadītājs Oskars Zuģickis piebilst: “Precīzai un aktuālai informācijai mūsdienās ir milzīga nozīme. To, īpaši šobrīd, varam novērtēt ikviens. Latgales dažādu apkaimju un mērķgrupu iedzīvotājiem šī būs lieliska iespēja gan saņemt aktuālo informāciju par Eiropā notiekošo, gan iesaistīties dažādās iniciatīvās. Svarīgi, ka šie centri veido atgriezenisko saiti ar ES institūcijām. Tātad mēs labāk tiksim sadzirdēti.”

Daugavpilī Vides dienā notiekošās aktivitātes sasaucas ar vairākām Eiropas Savienības aktualitātēm un izvirzītajiem mērķiem: informācijas pieejamība ikvienam eiropietim, ceļš uz klimatneitralitāti, bioloģiskās daudzveidības veicināšana, demokrātijas un solidaritātes iniciatīvas. “Viens no mūsu mērķiem ir dot pienesumu arī izglītības jomā, un informēt jauniešus par iespējām, ko paver dažādas ES finansējuma un atbalsta programmas. Tādēļ centra atklāšanas dienā sadarbībā ar Daugavpils Izglītības pārvaldi 18 skolu audzēkņiem piedāvājam iespēju piedalīties visdažādākajos pasākumos un aktivitātēs: meistardarbnīcās, ekskursijās, konkursos, izzinošās nodarbībās un spēlēs. Vides diena tiks atklāta ar jauniešu diskusiju – hakatonu “Ar Eiropys tvierīni Latgolā”. Tā uzvarētājiem savas idejas īstenošanai būs iespējams saņemt 1000 EUR lielu atbalstu. Savukārt akcijas “Atpakaļ uz skolu” ietvaros jauniešiem būs iespēja diskutēt ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Zani Petri, Zviedrijas, Polijas un Grieķijas vēstniekiem u.c. amatpersonām,” informē O. Zuģickis.

Īpaša vērība pasākumu klāstā tiks veltīta atkritumu tēmai. Jaunieši piedalīsies atkritumu monitoringa ekspedīcijās – šķirotonos. Skolotājiem un vides draugiem notiks izglītojoša saruna par atkritumu auditu. Savukārt Latvijas Zaļais punkts Dubrovina parkā no plkst. 11.00–16.00 pilsētas iedzīvotājus informēs par aktualitātēm atkritumu apsaimniekošanā, bet skolēniem būs iespēja piedalīties atkritumu šķirošanas spēlē, ar virtuālās realitātes brillēm aplūkot Getliņu poligonu un PET Baltija pārstrādes rūpnīcu, kā arī piedalīties Dabas aizsardzības pārvaldes interaktīvajā nodarbībā ”Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes”.

Vides dienas pasākumi 5. maija vakarā turpināsies Cietoksnī. Daugavpiliešiem un pilsētas viesiem būs iespēja apmeklēt nesen renovēto Inženierarsenālu. Tur plkst.18.00 Latvijā zināmi vides un Eiropas zaļā kursa speciālisti vakara sarunās “Pilsētas zaļais kods” rosinās aizdomāties par zaļo domāšanu, bet vēlā vakara stundā Daugavpils Universitātes zinātnieki aicinās vērot Cietokšna nakts iemītniekus dabā.

Visas dienas garumā pasākumu dalībnieki varēs piedalīties fotoakcijā, kuras ietvaros savos sociālajos mediju kontos aicināti ievietot fotogrāfijas no dažādām dienas laikā notikušajām aktivitātēm, izmantojot mirkļbirkas: #EDDienvidlatgale, #Daugavpils2027 un #EiropasDiena.

Europe Direct Dienvidlatgales centrs par sniegto atbalstu pateicas Daugavpils Izglītības pārvaldei un Daugavpils skolām, Eiropas Komisijas pārstāvniecībai Latvijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Dabas aizsardzības pārvaldei, Augšdaugavas novada pašvaldībai, Daugavpils Universitātei, Daugavpils Inovāciju centram, Latgales zoodārzam, Latvijas vides aizsardzības fondam, Inženieru arsenālam, Vienības namam, biedrībām “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs”, “Zaļā brīvība”, “Zero Waste Latvia”.

Europe Direct centrus finansiāli atbalsta Eiropas Komisija. Latvijā tie darbojas arī Gulbenē – ar filiālēm Madonā un Alūksnē, Austrumlatgalē Rēzeknē, Ventspilī, Kuldīgā, Jelgavā, Jēkabpilī, Cēsīs un Valmierā. Kopumā visā Eiropā darbojas vairāk nekā 420 Europe Direct centri, nodrošinot iedzīvotājiem savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosina iedzīvotāju diskusijas par aktuāliem ES jautājumiem. Europe Direct centri veido būtisku saikni starp ES institūcijām un iedzīvotājiem, palīdzot skaidrot, kādi resursi un atbalsts pieejams visdažādākajām sabiedrības grupām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI