DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS komitejā pārrunās Ukrainas bērnu uzņemšanu Latvijas izglītības iestādēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Izglītības un kultūras komitejas sēdē pirmdien, 21.martā, pārrunās jautājumus, kas saistīti ar Ukrainas kara bēgļu bērnu uzņemšanu Latvijas izglītības iestādēs.

Sēdes laikā ar izglītības procesā iesaistītajām pusēm plānots pārrunāt bērnu uzņemšanu vispārējā izglītībā, sākot ar pirmsskolas izglītību, kā arī par izdevumu kompensāciju pašvaldībām izglītības jomā.

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums noteic, ka ikvienam bērnam, kas Latvijā ieradies bēgļu gaitās no Ukrainas, ir iespējas iegūt izglītību valsts valodā vai mazākumtautību valodā pirmsskolas izglītības un pamatizglītības pakāpē. Nepilngadīgiem Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības turpināt arī iepriekš uzsāktās profesionālās izglītības ieguvi, apgūstot profesionālās vidējās izglītības programmu.

Bērnus uzņem izglītības programmā viņa vecumam atbilstošā klasē vai pirmsskolas izglītības grupā, izstrādājot individuālo izglītības programmas apguves plānu un nosakot nepieciešamos atbalsta pasākumus (individuālās konsultācijas, atbalsta personāls, latviešu valodas apguve, ukraiņu valodas apguve (ja iespējams), logopēda, izglītības psihologa, sociālā pedagoga atbalsts).

Pirmsskolas izglītību ukraiņu bērniem ir tiesības iegūt tās pašvaldības izglītības iestādē, kuras administratīvajā teritorijā atrodas bērna uzturēšanās vieta. Ja pusotra gada vecumu sasniegušajam bērnam nav iespējams nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, pašvaldība šim privātā pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā.

Uz sēdi uzaicināti Izglītības un zinātnes pārstāvji, Valsts izglītības satura centra direktore Liene Voroņenko, Izglītības kvalitātes valsts dienesta uzraudzības departamenta direktora vietnieks, kontroles nodaļas vadītājs Maksims Platonovs, kā arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gorbunova.

Sēde sāksies plkst.14, un to varēs vērot tiešraidē LPS mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI