DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra 30. gadadienas koncerti “Ielūdz Orķestris!”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

9. martā plkst. 19.00 Smiltenes kultūras centrā un 10. martā plkst. 19.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra 30. gadadienai veltītie koncerti “Ielūdz Orķestris!”.

“Šogad 2.februārī apritēja 30 gadi kopš dibināts Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris. Šo orķestra gadadienu atzīmēsim ar koncertiem, kuri norisināsies visa gada garumā. Orķestra ceturto desmitgadi iesākam ar koncertprogrammu, kuras pamatā ir jauns, Latvijā līdz šim nedzirdēts, repertuārs. Mūsu profesionālā orķestra svētku sajūtas vēlamies dāvināt klausītājiem, tādēļ šiem pirmajiem koncertiem ir izraudzīts tik skanīgs nosaukums “Ielūdz Orķestris!” ”, stāsta diriģents kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.

Koncerta programmā ir iekļauti dažādu žanru skaņdarbi, kuru skanējums aicinās klausītājus savās fantāzijās apceļot pasauli no Tuvajiem Austrumiem līdz pat Austrumāzijai un no Vidusjūras līdz pat Ziemeļamerikai. Pirmo reizi Latvijā skanēs Semjuela Roberta Hazo (Samuel Robert Hazo) “Arabeska” (Arabesque), Filipa Sparka (Philip Sparke) “Pārdomas par senu japāņu tautas dziesmu” (Reflection on an Old Japanese Folk Song) un Erika Vitekra (Eric Whitacre) “Zirgs” (Equus). Koncerta programmu bagātinās klausītājiem arī labi pazīstami darbi jaunos aranžējumos. Starp tiem – Leonarda Bernstaina (Leonard Bernstein) simfoniskās dejas “Vestsaidas stāsts” (West Side Story).

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir dibināts 1992. gada 2. februārī un tā ir viena no atpazīstamākajām Latvijas armijas vienībām. Sabiedrībā orķestris visbiežāk asociējas ar valstī nozīmīgiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbībā ir apvienotas vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, defilē programmu demonstrējumi, orķestra un kameransambļu koncerti. Pastāvēšanas laikā orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārās mūzikas festivālos. Orķestra programmas ir guvušas lielu klausītāju atzinību daudzās ārvalstīs un arī dzimtajā Latvijā.

Gaidāmie koncerti tiek organizēti sadarbībā ar Smiltenes kultūras centru un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kā arī ar Zemessardzes orķestra atbalstu.

Turpinot Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra tradīcijas, ieeja koncertos ir bez maksas. Koncerta apmeklētājiem jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, derīgs Covid-19 sertifikāts (apliecinājums, ka persona vakcinējusies vai pārslimojusi vīrusu), kā arī koncerta norises vietā pareizi jālieto medicīniskā sejas maska vai ne zemākas klases kā FFP2 respirators bez vārsta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI