DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Diskutē par elektrouzlādes infrastruktūras izveidi kravas automašīnām Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits Satiksmes ministrijas organizētā tiešsaistes domnīcā uzrunāja iesaistītās puses, lai diskutētu par elektrouzlādes infrastruktūras izveidi kravas transportlīdzekļiem gar Eiropas transporta tīkla (TEN-T) autoceļiem.

Lai sasniegtu klimata mērķus, Eiropas Savienības zaļā kursa ietvaros dalībvalstis un iesaistītās nozares diskutē par atbalsta infrastruktūras veidošanu alternatīvo degvielu transportlīdzekļu ieviešanai arī kravu pārvadājumos. Viens no aktuālajiem jautājumiem ir piemērota elektrouzlādes tīkla veidošana.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits norāda: “Ir svarīgi ar visām iesaistītajām pusēm kopīgi formulēt Latvijas viedokli par šo Eiropas Komisijas iniciatīvu un veidot tādu uzlādes tīklu, kas atbilst tehnoloģiju iespējām un ir ērts izmantošanā. Līdz ar to ir svarīgi saprast auto industrijas plānus par izmantoto kravas transporta līdzekļu autoparku, kā arī tehnoloģiju attīstību lieljaudas uzlādes punktu izveidei. Tāpat jādiskutē par to, cik bieži jāizvieto uzlādes stacijas, ar kādām jaudām tās strādās.”

Domnīcas dalībnieki diskutēja par elektrouzlādes infrastruktūras smagajām automašīnām iespējamo saistību ar publiski pieejamu elektrouzlādes infrastruktūru, kā arī par elektroenerģijas jaudas iespējām lielas noslodzes transportlīdzekļiem. Diskusiju dalībnieki bija vienisprātis, ka pantogrāfa uzlādes sistēmas, iespējams, ir Latvijā piemērotākais risinājums. Uzņēmēji atzina, ka pakāpeniski kravas transportu līdzekļu autoparkos ienāk elektriskās smagās automašīnas, tāpēc ir svarīgi nodrošināt valsts veidotu uzlādes tīklu.

Saskaņā ar Eiropas Zaļo kursu un Ilgtspējīgas un viedas mobilitātes stratēģiju līdz 2025. gadam dalībvalstīs būtu jāuzstāda vismaz miljons no trim miljoniem publiski pieejamo uzlādes punktu, kas nodrošinātu uzlādi 13 miljoniem nulles un zemas emisijas transportlīdzekļu.

Domnīcu vadīja Satiksmes ministrijas Autosatiksmes infrastruktūras departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns. Domnīcā aktīvi diskutēja biedrības “Auto Asociācija”, AS “Virši-A”, AS “Latvernergo”, AS “Sadales tīkli”, Satiksmes ministrijas eksperi, kā arī piedalījās citi nozares sadarbības partneri un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI