DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Vita Anda Tērauda: pret hibrīduzbrukumu Eiropas Savienības ārējām robežām ir jāvēršas ar ārkārtas pasākumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Baltkrievijas īstenotajā hibrīduzbrukumā Eiropas Savienības ārējām robežām cilvēki tiek izmantoti kā ierocis. Ikvienas valsts pienākums ir aizsargāt savu robežu,” piektdien, 17.decembrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda pēc sēdes, kurā deputāti apstiprināja Iekšlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju par Eiropas Komisijas priekšlikumu Padomes lēmumam par pagaidu ārkārtas pasākumiem Latvijas, Lietuvas un Polijas labā.

“Eiropas Savienības līmenī ir nepieciešama vienota izpratne par situāciju Latvijas, Lietuvas un Polijas pierobežā ar Baltkrieviju. Valstu saskaņotā un efektīvā rīcība ir nesusi rezultātus, taču situācija aizvien ir saspringta, ik dienas tiek novērsti nelikumīgās šķērsošanas gadījumi,” teica V.A.Tērauda.

Komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka migrācijas politiku regulējošie likumi un noteikumi Eiropas Savienības līmenī ir jāpielāgo esošajai situācijai. Tāpat jāparedz daudz plašākas iespējas nākotnē atbildēt uz šādiem hibrīduzbrukumiem.

Eiropas Komisijas priekšlikumā iekļautie pasākumi ļaus Latvijai, Lietuvai un Polijai nepieciešamības gadījumā rīkoties elastīgi situācijas efektīvai pārvaldībai un palīdzēs gadījumos, ja tiks konstatēts, ka pie Latvijas robežas ierodas lielas skaits personu, kā tas bija jūlija beigās Lietuvā.

Dalībvalstīm, uz kurām attiecas priekšlikums, tiks paredzēta iespēja uz laiku ieviest atsevišķas atkāpes no spēkā esošā Eiropas Savienības regulējuma, paredz  Eiropas Komisijas priekšlikums. Piemēram, plānota iespēja paredzēt ilgāku patvēruma pieteikumu reģistrācijas un izskatīšanas periodu, pagarinot to līdz četrām nedēļām. Šobrīd pieteikumi jāizskata trīs līdz desmit dienu laikā.

Tāpat Eiropas lietu komisijas atbalstītajā pozīcijā ir paredzēti īpaši noteikumi par personu atgriešanu un uzņemšanas materiālajiem nosacījumiem. Eiropas Komisijas priekšlikums nosaka arī garantijas personām, lai nodrošinātu pamatvajadzības (pārtiku, dzeramo ūdeni, apģērbu), medicīnisko palīdzību, pagaidu pajumti un atbalstu neaizsargātākajiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI