DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

3.decembris Starptautiskā cilvēku ar invaliditāti diena jau divdesmit devīto gadu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms divdesmit deviņiem gadiem 1992. gada oktobrī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Speciālās plenārsēdes laikā tika pieņemta rezolūcija, kas pasludināja katra gada 3. decembri par Starptautisko personu ar invaliditāti dienu.

Latvijā 3.decembri Apeirons atzīmē jau no 1996. gada, kad tas tika organizēts tikai ar dažu studentu līdzdalību, kuri tajā laikā augstskolā “Attīstība” studēja sociālo darbu. Pēdējos septiņus gadus no 2014 .gada decembra Apeirons kopā ar Tiesībsarga biroju šo dienu atzīmē ar tematiskām konferencēm un konkursu “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam” un vēl virkni dažādiem pasākumiem.

Šogad, tāpat kā pagājušo gad konkursa “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam” laureātus sveiks attālināti, lai izvairītos no jebkāda riska inficēties vai aplipināt kādu ar Covid-19.

Ik gadu 3.decembrī Apeirons cenšas, lai par šo dienu un cilvēkiem uzzina lielāka sabiedrības daļa, lai sabiedrība kļūtu iekļaujošāka un pieejamāka ikvienam. Bet viss sākās ar komunikāciju, tāpēc šogad Apeirons ir sagatavojis īpašu video sēriju par to, kā komunicēt ar cilvēku kuram ir invaliditāte.

Video – https://www.youtube.com/playlist?list=PLm4eXgSwCM2HNobNIU9tOlPFZviCC3suq

Šajos video tiek apspēlētas vairākas dzīves situācijas ar kurām saskarās cilvēki ar invaliditāti tieši komunikācijā ar citiem.

“Nedaudz ironiski, bet ārkārtīgi patiesi cilvēku stāstījumi ir pamats šai video sērijai. Tie ir stāsti par “labo cilvēku” sindromu un to, ka cilvēki ar invaliditāti ir tieši tādi paši cilvēki kā ikviens no mums. Un līdzvērtīgai dzīvei sabiedrībā ir jābūt pieejamai informācijai un sapratnei vienam par otru!” stāsta Apeirona valdes loceklis Ivars Balodis. Šai video sērijai sekos arī video par komunikāciju par citām invaliditātes grupām.

Aicinām arī 3.decembrī no 11.00-13.00 sekot līdz diskusijai “Cilvēks ar invaliditāti un digitālie risinājumi. No lietotāja par radītāju.”, kuru organizē Tiesībsarga birojs. Diskusijai sekot līdz būs iespējams Tiesībsarga biroja Facebook kontā, mājaslapā www.tiesibsargs.lv , portālā TVNET un TV4 – www.cetri.lv . Diskusijā būs nodrošināts zīmju valodas tulks un pieejami subtitri reāllaikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI