DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks piedalīsies ES Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 15. līdz 16. novembrim aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzturēsies vizītē Briselē, lai piedalītos ES Ārlietu padomes sanāksmē, kurā aizsardzības un ārlietu ministri pārrunās aktuālos aizsardzības un drošības politikas jautājumus.

15. novembrī, plānota ārlietu ministru un aizsardzības ministru kopīgās vakariņas ar ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos, Eiropas Komisijas viceprezidentu Žuzepu Borelu Fontejeu (Josep Borrell Fontelles), lai apspriestu ES stratēģiskā līmeņa dokumenta “Stratēģiskais kompass drošībai un aizsardzībai”  nesen publicēto projektu un tā turpmāko izstrādi.

Savukārt otrdien, 16. novembrī, notiks Eiropas Aizsardzības aģentūras valdes sēde, kurā tiks apspriesta aģentūras sadarbība ar ASV aizsardzības jomā, apstiprinot aģentūras mandātu turpmākām sarunām, kā arī tiks apstiprināts aģentūras 2022. gada budžets un darba plāns.

Tāpat 16. novembrī aizsardzības ministri parakstīs ES dalībvalstu un Eiropas Aizsardzības aģentūras “Tehnisko vienošanos par pārrobežu pārvietošanās atļauju procedūrām attiecībā uz pārvietošanos gaisa telpā Eiropā”. Tehniskās vienošanās mērķis ir atvieglot sabiedroto valstu bruņoto spēku pārvietošanos ES gaisa telpā, vienkāršojot pārvietošanās apstiprināšanas procesu militārās aviācijas gaisa kuģiem, kā arī novēršot birokrātisko procedūru nevajadzīgu dublēšanos.

Tāpat aizsardzības ministri tiksies ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jenss Stoltenberg), lai pārrunātu ES un NATO sadarbību tādās jomās kā sabiedrības noturības veicināšanā, klimata pārmaiņu mazināšanā, kosmosa izpētē u.c.

“Stratēģiskais kompass drošībai un aizsardzībai” būs ES dokuments, kura mērķis ir izveidot vienotu Eiropas drošības un aizsardzības kultūru, pamatojoties uz ES dalībvalstu kopīgajām vērtībām un Kopējās drošības un aizsardzības politikas principiem, vienlaikus ņemot vērā dalībvalstu nacionālās drošības un aizsardzības politikas specifiku. Dokumentā tiks noteikti specifiski mērķi un rīcības virzieni dalībvalstu krīžu pārvaldībā, aizsardzības un noturības stiprināšanā, spēju attīstībā un starpvalstu partnerību veicināšanā. Plānots, ka Eiropadome šo dokumentu apstiprinās 2022. gada martā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI