DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Par izskatāmām lietām no 1. līdz 5.novembrim

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs divas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests un Tieslietu ministrija.

Senāta Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu.

Senāta Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs četras lietas. Divās lietās saņemtas apsūdzēto un aizstāvju kasācijas sūdzības un divās lietās – prokurora kasācijas protests par apekācijas instances tiesas nolēmumiem.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Senāta Administratīvo lietu departamentā 2.novembrī nolikts nolēmuma pieejamības datums pieteikumā par Latvijas Republikas iekšlietu ministra lēmuma par pieteicēja iekļaušanu “melnajā sarakstā” jeb ārzemnieka iekļaušanu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijas Republikā ir aizliegta, atcelšanu.

Senāts lietu mutvārdu procesā izskatīja 13.oktobrī. Tiesas sēdē Iekšlietu ministrijas pārstāve lūdza pieteikumu par Iekšlietu ministra lēmuma atcelšanu noraidīt. Pārstāve pauda, ka minētais lēmums ir pamatots un tas pieņemts, izvērtējot Valsts drošības dienesta atzinumu un ierobežojumu samērīgumu. Arī Valsts drošības dienesta pārstāvis un prokurors lūdza pieteikumu par Iekšlietu ministra lēmuma atcelšanu noraidīt. Pasludinot atsevišķu tiesas sēdes daļu par slēgtu, tiesa iepazinās ar lietas materiāliem, tostarp drošības iestāžu atzinumiem, kas bija pārsūdzētā lēmuma pieņemšanas pamatā, kā arī iztaujāja Iekšlietu ministrijas un Valsts drošības dienesta pārstāvjus. (Lieta Nr. SA-3/2021).

2) Senāta Krimināllietu departaments 2021.gada 4.novembrī rakstveida procesā izskatīs krimināllietu, kurā apsūdzēti četri bijušie AS „Pasažieru vilciens” valdes locekļi.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētie atzīti par vainīgiem pēc Krimināllikuma 318.panta otrās daļas (likuma redakcijā līdz 2013.gada 31.martam) par to, ka viņi, būdami valsts amatpersonas, izdarīja tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kas izraisījušas smagas sekas un sodīti, piemērojot Krimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 1.punktu, ar naudas sodu, atņemot tiesības 3 gadus ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

Ar apelācijas instances tiesas spriedumu pirmās instances tiesas spriedums atcelts daļā par mantiskā zaudējuma kompensācijas nenoteikšanu. No apsūdzētajiem solidāri valsts labā piedzīta kaitējuma kompensācija par mantisko zaudējumu 1 484 945,95 euro.

Par apelācijas instances tiesas spriedumu kasācijas sūdzības iesnieguši viens apsūdzētais un pārējo apsūdzēto aizstāvji. (Lieta Nr.SKK-56/2021).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI