DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

AS “Latvijas valsts meži” rūpējas par valsts mežiem jau 22 gadus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1999. gada 28. oktobrī  tika dibināta AS “Latvijas valsts meži” (LVM). 22 gadu laikā uzņēmums ir audzis, attīstījies un kļuvis par inovatīvu un ilgtspējīgu mežu saimnieku, līdzsvarojot ekonomiskās, sabiedrības un vides intereses.

“Pēdējie divi gadi nav bijuši viegli lielai daļai uzņēmumu Latvijā un pasaulē. Covid-19 pandēmija satricināja pasauli ne vien ekonomiski, tā likusi pārvērtēt arī cilvēciskās vērtības. Ilgtspējīgi apsaimniekoti Latvijas valsts meži ir balsts mainīgajā un neparedzamajā šī brīža situācijā – tās ir ne tikai stabilas darba vietas reģionos, bet arī atbalsts Latvijas labklājībai. Mežs vienojis ļaudis dažādos laikos, un šobrīd sabiedrība nopietni pārvērtējusi savus ikdienas ieradumus, izvēloties tieši mežu atelpai un spēka gūšanai. Meža takas arvien ir drošākā vieta veselības stiprināšanai un atpūtai 1,6 miljonu hektāru valsts meža zemēs,” atgādina LVM prezidents Roberts Strīpnieks. 

LVM saimnieciskās darbības rezultāts, kas balstīts uz mežu kopšanu un atjaunošanu, gādājot par vides aizsardzību, rekreāciju un koksnes pieaugumu, 22 gadu laikā nodrošinājis arī stabilus un arvien pieaugušos maksājumus valsts budžetā nodokļu un dividenžu veidā. Salīdzinot ar darbības sākumu, LVM apgrozījums no 24 miljoniem eiro ir palielinājies vairāk nekā 15 reizes, aizvadītajā gadā sasniedzot gandrīz, 350 miljonus eiro. Vienlaikus LVM valsts un pašvaldību budžetos kopš dibināšanas ir iemaksājusi 1,35 miljardus eiro. 

Mežu platības Latvijā pēdējo 80 gadu laikā ir dubultojušās, savukārt koksnes daudzums mežā jeb krāja ir pieaugusi 3,5 reizes. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos izaug 12 miljoni kubikmetru koksnes. 2021. gadā iestādīti jau vairāk nekā 31 miljons jauno kociņu.

Līdztekus ilgtspējīgai un atbildīgai mežsaimniecībai, LVM mērķis ir attīstīt arī inovācijas. Meža apsaimniekošana vairs nav iedomājama bez jaunāko tehnoloģiju izmantošanas, un LVM darbībā arvien plašāk tiek izmantoti bezpilota gaisa kuģi jeb droni. Šobrīd LVM ikdienā droni izmanto, veicot lielo ligzdu monitoringu, ievācot meža inventarizācijas datus, plānojot mežsaimniecības darbus un vēl citviet. Droniem ir būtiska loma arī uguns un vētru postījumu gadījumos.  

LVM 22 gadu laikā izveidojis un uztur vairāk nekā 300 bezmaksas atpūtas vietas visā Latvijas teritorijā, ļaujot ikvienam iedzīvotājam atpūsties, smelties dabas spēku un stiprināt veselību, dodoties pastaigā pa ierīkotām dabas takām, kas Latvijas valsts mežos vijas vairāk nekā 200 km garumā, vai izbraukt vairāk nekā 100 km garās LVM ierīkotās un uzturētās velotakas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI