DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Atbilstīgās kooperatīvās sabiedrības piena ražotājiem maksā Latvijā visaugstāko vidējo iepirkuma cenu par svaigpienu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā augstākās svaigpiena vidējās iepirkuma cenas maksātājas piena ražotājiem šā gada septembrī ir bijušas atbilstīgās kooperatīvās sabiedrības, nodrošinot 0,31892 EUR/ kg (bez PVN), liecina Lauksaimniecības datu centra apkopotā informācija.

Minētā Lauksaimniecības datu centra apkopotā statistiskā informācija vēlreiz apliecina, ka kooperācija piena ražotājiem ir visizdevīgākā saimnieciskās darbības forma, kuras rezultātā, apvienojoties daudziem piena ražotājiem un tādējādi nodrošinot ievērojamu piena apjomu, ir iespējams iegūt visaugstāko vidējo piena cenu Latvijā.

Jānis Razminovičs, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis un piena kooperatīva “Piebalga” vadītājs: “Katram piena ražotājam ir jāizvērtē sava saimniekošana ilgtermiņā un ir jāizvēlas tas piena pircējs, kurš nodrošina pastāvīgu piena iepirkšanu un regulāru samaksu, kā arī visaugstāko iespējamo svaigpiena iepirkuma cenu. Bieži vien vērojams, ka zemnieki izvēlas īstermiņa risinājumu, izvēloties piena pircēju, kas piesola tobrīd visaugstāko cenu, kas tajā brīdī šķiet vilinošs, bet gada griezumā sevi neattaisno. Esmu gandarīts, ka atbilstīgās kooperatīvās sabiedrības kā piena pircēji zemniekiem nodrošina stabilitāti un finansiālo noturību ilgtermiņā”.

Pēc Zemkopības ministrijas apkopotās informācijas, 2020.gadā Latvijā darbojās 24 atbilstīgas piena nozares kooperatīvās sabiedrības, kurās kā biedri ir apvienojušies 1636 piena ražotāji. Starp minētajām 24 atbilstīgajām kooperatīvajām sabiedrībām trim kooperatīviem – “Straupe”, “Viļāni un “Dundaga” – ir pašiem sava piena pārstrāde. Atbilstīgo piena kooperatīvu kopējais neto apgrozījums 2020.gadā sasniedza 70,12 miljonus eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI