DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Vjačeslavs Dombrovskis: sabiedrības veselības pamatnostādnes nav reālistiskas, ja tām netiek paredzēts atbilstošs finansējums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.-2027.gadam nav reālistiskas, proti izvirzītie rīcības virzieni ne tuvu nav apstiprināti ar atbilstošu finansējumu. Finansēt veselības aprūpi augstākā līmenī, nekā pašlaik, ir politiskās izšķiršanās jautājums,” trešdien, 20.oktobrī, pauda Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Komisijas sēdē deputāti kopā ar Veselības ministrijas pārstāvjiem un nozares lietpratējiem pārrunāja pamatnostādņu mērķi, rīcības virzienu sasniegšanai iecerētos pasākumus un tiem paredzēto finansējumu.

Kā atzīmēja Veselības ministrijas pārstāvji, pamatnostādņu mērķis ir uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot labā veselībā nodzīvoto mūžu, novēršot priekšlaicīgu mirstību un mazinot nevienlīdzību veselības jomā.

Atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas analīzi, komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka finansējums veselības aprūpei ir politiska izšķiršanās. “Ja salīdzinām sevi ar citām valstīm, kurās ir līdzīgs iekšzemes kopprodukts, piemēram, Igauniju, tad redzam, ka valstis ar līdzīgām fiskālām iespējām veselības aprūpei tērē par 1 procentu no iekšzemes kopprodukta vairāk,” sacīja V.Dombrovskis.

Komisijas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Latvija veselības aprūpei šobrīd gadā atvēl nepilnus četrus procentus no iekšzemes kopprodukta (IKP), skaidrojot, ka, palielinot finansējumu par vienu procentu no IKP, nozīmētu to palielināt par aptuveni 300 miljoniem eiro. “Kopumā vajadzētu būt iespējamam veselības aprūpei atvēlēt par 300 miljoniem eiro gadā vairāk,” sacīja V.Dombrovskis.

Deputāti pārsprieda arī medicīnas darbinieku atalgojuma modeli, veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumus, tostarp sportisko aktivitāšu popularizēšanu, kā arī sabiedrības peldētprasmes uzlabošanu, lai samazinātu negadījumu skaitu uz ūdens.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI