DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

LLKA biedri Vācijā pārliecinās par kooperācijas būtisko lomu lauku saimniecību attīstības veicināšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) biedri – trīs kooperatīvās sabiedrības – mājražotāju kooperatīva “Kuldīgas labumi”, piena kooperatīva “Dundaga” un graudkopības kooperatīva “Durbes grauds” – pārstāvji piedalījās piecu dienu Erasmus+ mobilitātes projektā Vācijā, kur, veicot darba ēnošanu lauksaimniecības izglītības centrā DEULA Nienburg un vairākos kooperatīvos, ieguva vērtīgu pieredzi tālākai pašmāju kooperatīvu attīstībai un darbinieku apmācību uzlabošanai.

Arvis Engelmanis, kooperatīva “Durbes grauds” valdes loceklis: “Noteikti uzteicama ir kooperatīva biedru un darbinieku apmācību organizēšana katru reizi, kad notiek kādas izmaiņas nozari skarošajos normatīvajos aktos vai izveidotas inovācijas lauksaimnieku darba uzlabošanai. Būtiski bija ieraudzīt papildus darbības veidus, ko īsteno graudu kooperatīvs, lai atvieglotu biedru ikdienu un vienlaikus nopelnītu līdzekļus attīstības projektu īstenošanai, piemēram, šķidro un cieto frakciju minerālmēslojuma miksēšana kooperatīva biedriem un degvielas tirdzniecība.”

Apmeklējot kooperatīvus Vācijā un uzklausot pieredzes stāstus, mobilitātes dalībnieki guva apliecinājumu kooperācijas lomai lauku saimniecību un pat veselu nozaru attīstībā.

Gunita Šternberga, kooperatīva “Kuldīgas labumi” valdes priekšsēdētāja: “Kooperācija pavisam noteikti ir svarīga un vajadzīga gan mazām, gan lielām saimniecībām. Redzot dažādu kooperatīvu darbu Vācijā, skaidrs, ka šis ir īstais ceļš, lai palīdzētu saimniecībām augt un attīstīties arī Latvijā, nodrošinātu ģimenes un saglabātu lauku teritoriju apdzīvotību.”

Intars Šulcs, piena kooperatīva “Dundaga” valdes priekšsēdētājs: “Iespaidojoties no lieliskā pieredzes apmaiņas brauciena uz Vāciju, skaidri izkristalizējās kooperatīvu būtība un to darbība. Šāda pieredze parādīja, kas ir galvenais kooperatīva sadarbības veicināšanā un to veiksmīgai darbībai. Iegūtā pieredze parādīja, kādu virzienu kooperatīvam ir jāieņem un kādai ir jābūt kopējās sadarbības nozīmei, kas norāda, cik milzīgs spēks ir apvienojoties! Esmu pārliecināts, ka šādā veidā var sasniegt neiedomājamas lietas ne tikai Latvijas labā, bet arī katra cilvēka labklājībā.”

Viena no svarīgākajām atziņām, kas nebūt nav pārsteidzoša, bet jau zināmā mērā apstiprinoša ir izaicinājumi kooperācijā visās nozarēs un valstīs. Svarīgākais ir, kā šie izaicinājumi tiek risināti. Protams, kooperatīvam, kas strādā jau simts gadus, pieredze ir krietni bagātāka, līdz ar to ir iegūta arī pašpārliecība. Mēs esam ceļā uz to!

LLKA Erasmus+ programmā īstenoto projektu “Konsorcija darbinieku praktisko zināšanu kvalitātes uzlabošana tālākizglītības nodrošināšanai” līdzfinansē Eiropas Savienība. Projekta ietvaros 15 kooperatīvo sabiedrību darbinieki piedalījās darbu ēnošanā Vācijā šā gada 4. – 8.oktobrī.

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI