DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM pieprasa skaidrojumu Jelgavas novada pašvaldībai par nelikumīgu pašvaldības izpilddirektora vietnieces juridiskajos jautājumos aizvietošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasījusi Jelgavas novada pašvaldībai nekavējoties novērst nelikumīgo lēmumu, ar kuru izpilddirektora vietnieci juridiskajos jautājumos aizvieto ārpakalpojuma sniedzējs, un līdz 15.oktobrim sniegt lēmuma pamatojumu.  

Ministrija ir konstatējusi, ka Jelgavas novada pašvaldībā izpilddirektora vietnieci juridiskajos jautājumos uz pakalpojuma līguma pamata aizvieto juridisko pakalpojumu sniedzējs, kam nav darba tiesisku attiecību ar pašvaldību. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P!): “Valsts pārvaldes iekārtas likums konkrēti nosaka, ka par valsts pārvaldes, tātad arī pašvaldības lēmumu tiesiskuma pārbaudes veikšanu atbildīgas var būt tikai pārvaldes amatpersonas. Līdz ar to, ja pašvaldībā lēmuma tiesiskuma iepriekšēju pārbaudi veic ārpakalpojuma sniedzējs, tad šāda situācija ir pretrunā ar likumā noteikto.”

Likumā noteikts, ka pārvaldes lēmuma tiesiskuma iepriekšējas pārbaudes veikšana ietilpst iestādes funkcijās, un par tās veikšanu var būt atbildīgas tikai pārvaldes amatpersonas. Ja pašvaldībā lēmuma tiesiskuma iepriekšēju pārbaudi veic ārpakalpojuma sniedzējs, tad šāda situācija ir atzīstamu par prettiesisku.

Ministrija jau 2021. gada 7. septembrī Jelgavas novada domei nosūtīja  atzinumu, kur izteica iebildumus par tās saistošajiem noteikumiem  “Jelgavas novada pašvaldības nolikums” un norādīja, ka, pamatojoties uz Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu, publiskai personai aizliegts slēgt līgumus par pakalpojumiem jautājumos, kuru risināšana ietilpst attiecīgās institūcijas amatpersonas vai darbinieka pienākumos. 

Ņemot vērā iepriekš minēto un  saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 5. panta piekto daļu, ministrija lūdz nekavējoties novērst nelikumīgo situāciju un līdz 2021. gada 15. oktobrim sniegt skaidrojumu un pamatojumu, uz kāda tiesiska pamata notiek aizvietošana. Vienlaikus ministrija ir pieprasījusi pašvaldību izvērtēt un informēt, cik šādus nelikumīgi saskaņotos lēmumus pašvaldība ir pieņēmusi, kuras amatpersonas atbildīgas par radušos situāciju un kas šobrīd veic pašvaldības lēmumu tiesiskuma pārbaudi atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI