DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Komisija ierosina daļēji apturēt ES un Baltkrievijas nolīgumu par vīzu atvieglotu izsniegšanu Baltkrievijas režīma amatpersonām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Komisija ierosina apturēt dažu pantu piemērošanu ES un Baltkrievijas Republikas nolīgumā par vīzu atvieglotu izsniegšanu. Šis lēmums pieņemts pēc Baltkrievijas režīma centieniem ar neatbilstīgas migrācijas veicināšanu destabilizēt ES un tās dalībvalstis politisku mērķu sasniegšanai, kā arī pēc tā 2021. gada 28. jūnija lēmuma apturēt ES un Baltkrievijas nolīgumu par atpakaļuzņemšanu. Priekšlikums ir vērsts uz konkrētām ar režīmu saistītu amatpersonu kategorijām, un tas neskars Baltkrievijas ierindas iedzīvotājus, kuriem saskaņā ar nolīgumu par vīzu atvieglotu izsniegšanu arī turpmāk būs tādas pašas priekšrocības kā pašlaik.

Kad Padome būs pieņēmusi lēmumu daļēji apturēt nolīgumu par vīzu atvieglotu izsniegšanu, tas attieksies uz konkrētiem nolīguma noteikumiem. Līdz ar to netiktu atceltas prasības attiecībā uz papildu dokumentāriem pierādījumiem par ceļojuma mērķi un netiktu samazināta maksa par vīzas pieteikumu apstrādi. Pasākumi skars tikai Baltkrievijas oficiālo delegāciju locekļus un Baltkrievijas valsts un reģionālo valdību un parlamentu, Baltkrievijas Konstitucionālās tiesas un Baltkrievijas Augstākās tiesas locekļus to pienākumu izpildē.

ES turpinās atbalstīt Baltkrievijas tautu. Mēs turpinām iestāties par visiem cilvēktiesību aizstāvjiem un neatkarīgu viedokļu paudējiem, kā arī par visiem režīma apspiestajiem cilvēkiem.

Turpmākie pasākumi

Padome izskatīs Komisijas priekšlikumu un lems par to, vai pieņemt daļēju apturēšanu. Pasākumus sāks piemērot pēc to pieņemšanas. Saskaņā ar nolīguma 14. panta 5. punktu lēmumu par nolīguma apturēšanu Baltkrievijai paziņos ne vēlāk kā 48 stundas pirms tā stāšanās spēkā.

Konteksts

ES un Baltkrievijas nolīgums par vīzu atvieglotu izsniegšanu un nolīgums par atpakaļuzņemšanu stājās spēkā 2020. gada jūlijā. Nolīgums par vīzu atvieglotu izsniegšanu attiecas uz savstarpēju vīzu izsniegšanu Savienības un Baltkrievijas pilsoņiem, kuru plānotā uzturēšanās 180 dienu laikposmā nepārsniedz 90 dienas. Nolīgumā par atpakaļuzņemšanu ir noteiktas procedūras to personu drošai un pienācīgai atgriešanai, kuras neatbilstīgi uzturas Eiropas Savienībā vai Baltkrievijā, pilnībā ievērojot viņu tiesības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, jo īpaši neizraidīšanas principu.

Notiekošās represijas pret Baltkrievijas tautu, režīma vienpusējais lēmums apturēt tādu cilvēku atpakaļuzņemšanu Baltkrievijā, kuriem nav tiesību uzturēties Eiropas Savienībā, kā arī neatbilstīgas migrācijas organizēšana uz Eiropas Savienību nopietni apdraud šos nolīgumus. 

Kā norādīts šodien pieņemtajā atjauninātajā ES rīcības plānā cīņai pret migrantu kontrabandu 2021.–2025. gadam, Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm ir kopīgi jārisina situācijas, kurās cilvēki tiek izmantoti politiskiem mērķiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI