DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

CVK reģistrē parakstu vākšanai atkārtoti iesniegto likumprojektu par grozījumu tautas nobalsošanas likumā atcelšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien, 2021. gada 24. septembrī, reģistrēja parakstu vākšanai biedrības “Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā” (APPL) jau astoto reizi iesniegto likumprojektu, ar kuru biedrība rosina atcelt 2012. gada 8. novembra grozījumus likumā “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”.

Iepriekš likumprojekts CVK tika iesniegts 2020. gada septembrī, un 12 mēnešu parakstu vākšana par šo iniciatīvu noslēdzas šā gada 24. septembrī. Līdz ar CVK lēmumu atkārtoto parakstu vākšanu APPL var sākt no rītdienas, 25. septembra, un tā ilgs divpadsmit mēnešus - līdz 2022. gada 24. septembrim.

Likums “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” neierobežo iniciatīvas grupas tiesības atkārtoti iesniegt vienu un to pašu iniciatīvu. Līdz ar to, parakstu vākšanai noslēdzoties, iniciatīvas grupa drīkst CVK atkārtoti iesniegt to pašu likumprojektu, taču iepriekš savāktie paraksti nesummējas, un iniciatīvas grupai parakstu vākšana jāsāk no jauna.

CVK apkopotā parakstu vākšanu statistika liecina, ka līdz šim APPL rosinātais likumprojekts nav guvis lielu vēlētāju atbalstu, – parakstu vākšanā no 2019. gada 19. septembra līdz 2020. gada 20. septembrim likumprojekta atbalstam tika saņemti 4059 paraksti, bet iepriekšējā parakstu vākšanā no 2018. gada 19. septembra līdz 2019. gada 18. septembrim - 2586 paraksti. Pēdējās parakstu vākšanas laikā no 2020. gada 25. septembra līdz šodienai par šo iniciatīvu saņemti 3360 paraksti. Lai vēlētāju rosinātu likumprojektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, iniciatīvas grupai tā atbalstam 12 mēnešu laikā jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 154 865 vēlētāju paraksti.

Parakstīties par CVK reģistrētām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski portālā www.latvija.lv vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Parakstīties par iniciatīvām iespējams arī ārvalstīs Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās pie konsulārajām amatpersonām, kuras ir tiesīgas veikt notariālās funkcijas.

Vairāk informācijas par parakstu vākšanas kārtību – Centrālās vēlēšanu komisijas interneta vietnē www.cvk.lv sadaļā “Vēlētāju iniciatīvas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI