DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Koronavīruss: ES un uzņēmums “AstraZeneca” vienojas par Covid-19 vakcīnu piegādi un par tiesvedības izbeigšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien ES un uzņēmums “AstraZeneca” ir panākuši vienošanos, kas nodrošinās atlikušo Covid-19 vakcīnu devu piegādi dalībvalstīm saskaņā ar avansa pirkuma līgumu, kurš ar “AstraZeneca” noslēgts 2020. gada 27. augustā. Vienošanās paredz arī beigt nepabeigto tiesvedību Briseles tiesā.

Šodien noslēgtais izlīguma nolīgums garantē, ka uzņēmums “AstraZeneca” Eiropas Savienībai piegādās atlikušos 200 miljonus Covid-19 vakcīnas devu. Lai gan šonedēļ sasniedzam svarīgu pagrieziena punktu, proti, pilnīgi vakcinēti ir 70 % ES pieaugušo iedzīvotāju, dalībvalstu vakcinācijas līmeņi būtiski atšķiras, un liela nozīme joprojām ir vakcīnu, arī “AstraZeneca” vakcīnu pieejamībai. Stingri atbalstām sadarbību un solidaritāti, kas globāli tiek īstenota attiecībā uz vakcīnām, un turpināsim palīdzēt pārējai pasaulei. Mūsu mērķis ir līdz šā gada beigām ar COVAX starpniecību dalīties ar valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem ar vismaz 200 miljoniem vakcīnu devu. Solidaritāte attiecībā uz vakcīnām ir un paliek mūsu zīmols.

Šis izlīguma nolīgums uzņēmumam “AstraZeneca” paredz stingras saistības līdz 2021. gada beigām papildus apmēram 100 miljoniem devu, kas piegādātas līdz otrā ceturkšņa beigām, piegādāt 135 miljonus devu (60 miljonus devu līdz trešā ceturkšņa beigām un 75 miljonus devu līdz ceturtā ceturkšņa beigām), bet atlikušās devas (65 miljonus) — līdz 2022. gada marta beigām. Tādējādi kopējais piegādāto devu skaits, kā līgumā paredzēts, sasniegs 300 miljonus devu.

Dalībvalstīm tiks nodrošināti regulāri piegādes grafiki, un, ja devu piegādes novēlosies, tiks izmantotas samaksas korekcijas.

Konteksts

17. jūnijā Eiropas Komisija nāca klajā ar Eiropas stratēģiju, kā paātrināt iedarbīgu un drošu Covid-19 vakcīnu izstrādi, ražošanu un ieviešanu. Apmaiņā pret tiesībām noteiktā laikposmā iegādāties noteiktu skaitu vakcīnas devu daļu no sākotnējām izmaksām, kas rodas vakcīnu ražotājiem, ar pirkuma priekšlīgumu starpniecību finansē Komisija.

Ņemot vērā pašreizējos un jaunos SARS-CoV-2 variantus, Komisija un dalībvalstis ar uzņēmumiem, kuru vakcīnas jau veido ES portfeli, risina sarunas par jauniem līgumiem, kas dotu iespēju pietiekamā daudzumā iegādāties ātri pielāgotas vakcīnas, kuras stiprinātu un pagarinātu imunitāti.

Jauno vakcīnu iegādei dalībvalstis drīkst izmantot programmas “REACT-EU” paketi; tā ir viena no lielākajām programmām jaunajā instrumentā “Next Generation EU”, kurš turpina un paplašina krīzes reaģēšanas un krīzes seku novēršanas pasākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI