DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
4
4

No septembra darbosies jauna aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 1. septembrī pilnā apjomā sāks darboties aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma (ALDIS). Tas būs jauns risinājums, kas attieksies uz vairāk nekā 150 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju un ļaus viņiem ik mēnesi par elektroenerģiju maksāt mazāk.

Aizsargāto lietotāju lokā ietilps daudzbērnu ģimenes, personas  ar I grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kam ir invaliditāte un maznodrošinātas mājsaimniecības.

Aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma ir izstrādāta pēc konceptuāli jaunas pieejas valsts pakalpojumu sniegšanā. Tagad valsts, izmantojot tās rīcībā esošo informāciju, automātiski identificēs atbalsta saņēmējus un aprēķinās atbalsta apjomu. No tā varēs atteikties, bet to vairs nevajadzēs prasīt. Tas ir virziens, kurā ir jāattīsta visi valsts pakalpojumi,” norāda ALDIS pārziņa Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktore Svetlana Mjakuškina.

Līdz šim aizsargātajiem lietotājiem tika piemērots mēnesī patērētās elektroenerģijas cenas samazinājums 300 KWh apmērā daudzbērnu ģimenei un 100 KWh pārējām aizsargāto lietotāju kategorijām, papildus nosakot dažādus atvieglojumus pieslēguma maksai utt. Vienīgais elektroenerģijas tirgotājs, kurš varēja sniegt šo pakalpojumu, bija A/S “Latvenergo”.

Ieviešot ALDIS, atbalsta apmērs trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti un personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim tiek noteikts 5 EUR, bet daudzbērnu ģimenei- 10 EUR mēnesī. Aizsargātie lietotāji, kas atbilst vairākām kategorijām, saņems summētu atbalsta apjomu.

Maksājuma samazinājumu piemēros elektroenerģijas tirgotājs un tas tiks finansēts no valsts budžeta. Ja aizsargātais lietotājs pats būs līguma par elektroenerģijas piegādi slēdzējs, tad tam nekādas papildu darbības nevajadzēs veikt - atbalsta piešķiršanas process notiks automātiski, savukārt, ja aizsargātais lietotājs būs elektroenerģijas apakšlietotājs (piemēram līgumu slēdz daudzdzīvokļu nama apsaimniekotājs), vai gadījumā, ja aizsargātais lietotājs nebūs līgumslēdzējs ģimenē, viņam pie sava elektroenerģijas tirgotāja būs jāpiesakās.

ALDIS ļaus samazināt administratīvās izmaksas, nodrošinās elastīgāku pakalpojuma sniegšanu un precīzu valsts budžeta līdzekļu kontroli. Turklāt līdz ar jaunās sistēmas ieviešanu tirgus ir kļuvis atvērts ikvienam elektroenerģijas tirgotājam, līdz ar to netiek ierobežota lietotāju izvēle vai konkurence. Šobrīd pakalpojuma nodrošināšanai ir pieteikušies tikai divi uzņēmumi – A/S “Latvenergo” un SIA “Tet”, bet arī citi tirgotāji tiek aicināti to darīt. Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas sniegto informāciju, šobrīd Latvijā ir reģistrēti 34 elektrības tirgotāji, no kuriem aktīvi tirgū darbojas 13. Elektrību viņi iepērk no 10 sadales operatoriem.

Lēmumu par atbalsta sniegšanu aizsargātajiem lietotājiem pēc jaunas metodikas valdība pieņēmusi, jo, analizējot līdzšinējo regulējumu, secināts, ka tas nav efektīvs- ierobežoja konkurenci, kā arī pakalpojumu saņēma aptuveni puse no aizsargātājiem lietotājiem, kam tas pienāktos. Arī regulējuma administratīvais izpildījums bija smagnējs - pakalpojuma sniedzējam pašam bija jāidentificē aizsargāto lietotāju statusa atbilstība, jāpieņem pieteikumi, jāveic sarežģīts atbalsta apjoma aprēķins un piemērošana, kā arī manuāla uzraudzība u.c.

Ņemot vērā, ka ALDIS satur sensitīvus datus, sistēma nebūs publiska un piekļūt tai varēs tikai  pārzinis - BVKB - un tā pilnvarotas personas. Aizsargātie lietotāji datus par savu atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, kā arī pieejamo un vēsturiski piešķirto atbalstu varēs apskatīt valsts publisko pakalpojumu portāla  www.latvija.lv izvietotajā e-pakalpojumā “Aizsargātā lietotāja statusa noteikšana”. Tāpat šajā e-pakalpojumā varēs mainīt līgumu, pret kuru tiek attiecināts atvieglojums, kā arī atteikties no atbalsta.

Ar jauno sistēmu saistītus jautājumus vai problēmpieteikumus aizsargātie lietotāji var sūtīt uz e-pastu atbalsts@aldis.bvkb.gov.lv.

ALDIS darbību regulē Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 345 “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi”, kas stājas spēkā 2021.gada 1. septembrī.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI