DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

AS “Pasažieru vilciens” sniedz nozīmīgu ieguldījumu dzelzceļa mobilo sakaru nākotnes tehnoloģiju attīstībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens” Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” atbalstītajā inovāciju projektā “Piektās paaudzes (5G) savienotās un automatizētās mobilitātes ES pārrobežu izmēģinājumi” (5G-routes) kā nozares attiecīgā sektora eksperts ir uzņēmusies vadīt pasākumus saistībā ar nākotnes dzelzceļa mobilo komunikāciju sistēmu (Future Railway Mobile Communication System) testēšanu.

“5G-Routes” projekts ir vērsts uz to, lai šodienas zinātniskos atklājumus pārvērstu rītdienas inovatīvajos produktos un pakalpojumos, kuri savukārt radītu jaunas iespējas uzņēmējdarbībai un uzlabotu cilvēku dzīvi, tiecoties uz viedāku, ilgtspējīgāku un iekļaujošāku sabiedrību. Projekta pētījumu rezultātā radītie produkti transporta un sakaru industrijā varētu tikt plaši pielietoti ikdienā visdažādāko pārvietošanās ierīču autonomā vadīšanā bez vadītāja klātbūtnes jeb tā dēvēto bezpilota transportlīdzekļu un infrastruktūras attīstībā. Kā viens no projekta sekmīgas gaitas rezultātā radītajiem potenciālajiem blakus ieguvumiem transporta industrijai varētu kļūt arī tehnoloģija, kas ļautu operatīvi sekot līdzi un analizēt publiskās lietošanas infrastruktūras – sliežu ceļu, šoseju, ūdensceļu aktuālo tehnisko stāvokli. Tas savukārt ļautu uzlabot satiksmes drošību, novērst potenciālos negadījumus, kā arī samazināt infrastruktūras uzturēšanas izmaksas.

Projekta ietvaros tiek plānots aprīkot AS “Pasažieru vilciens” ritošos sastāvu ar sensoriem, kas veiks dzelzceļa infrastruktūras 3D skenēšanu, mērot attālumus līdz objektiem, nosakot dzelzceļa līnijas konfigurāciju, kā arī identificēs dzelzceļa infrastruktūras tehnisko stāvokli. Testi tiek plānoti dzelzceļa posmā Valga (Igaunija) – Lugaži (Latvija), kur tiek veikta Latvijas/Igaunijas robežas šķērsošana, tādejādi veicot 5G signāla testēšanu pārrobežu maršrutā.

Projekta mērķis ir ar pamatotiem pierādījumiem reālistiskos apstākļos apstiprināt jaunākās savienotās un automatizētās mobilitātes 5G funkcijas un 3GPP (3rd Generation Partnership Project) tehniskos risinājumus un nodrošināt CAM un 5G tehnoloģiju digitalizētu ieviešanu automaģistrālēs, dzelzceļos un jūras transporta ceļos visā Eiropā. 5G-ROUTES koncentrēsies arī uz nepārtrauktiem informācijas un izklaides pasažieru pakalpojumiem, atrodoties ceļā, un uz multimodāliem pakalpojumiem, ņemot vērā pilnīgu savienojamību nodrošinošu ekosistēmu ap pasažieriem un kravu, izmantojot trīs dažādus transporta līdzekļus, sliedes un jūras transporta veidus.

Projekta reaizācijas gaitā ir ievadītas sarunas arī ar VAS “Latvijas dzelzceļš”, lai pārrunātu iespējas, kuras AS “Pasažieru vilciens” šīs unikālās sadarbības ietvaros varētu sniegt dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam, piedāvājot lielu apjomu tiešsaistes datu. Projekta laikā ik sekundi tiks iegūti 50 sliežu infrastruktūras fotouzņēmumi, kas ar 5G tehnoloģijas palīdzību tiks nosūtīti uz centrālo serveri. Apstrādājot šos datus, nākotnē ir iespējams tiešsaistes režīmā efektīvi sekot līdzi dzelzceļa infrastruktūras tehnisko stāvoklim, analizēt to un veikt nepieciešamās korekcijas.

Kopā ar AS “Pasažieru vilciens” projekta konsorcijā piedalās vēl divi dalībnieki no Latvijas: mobilo sakaru operators “Latvijas mobilais telefons” (LMT) un arī “Elektronikas un datorzinātņu institūts”. “5G-Routes” projekta 22 partneru konsorciju vada Igaunijas uzņēmums “Ericsson Eesti”. Projektā piedalās tādi transporta un sakaru nozaru smagsvari kā “Airbus” uzņēmumi Francijā un Vācijā, Igaunijas “Telia Eesti”, Somijas “VTT” un Spānijas “Atos”, kā arī zinātniskās institūcijas – VEDECOM institūts Francijā un Tallinas Tehnoloģiskā universitāte. “5G-Routes” projekts tika uzsākts 2020. gada 1. septembrī un tā īstenošanas laiks ir 3 gadi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI