DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Iepazīstas ar Latvijas jauno elektrovilcienu ražošanas gaitu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “Pasažieru vilciens” darba grupas vizītes laikā Čehijas transportbūves uzņēmumā “Škoda Vagonka” satiksmes ministrs un masu mediju pārstāvji iepazinās ar Latvijas jauno elektrovilcienu ražošanas gaitu. pasākuma laikā notika preses konference, kas tika translēta tiešsaistē.

23. februārī, transportbūves uzņēmums “Škoda Vagonka” plašākai auditorijai prezentēja jaunos elektriskos vilcienus, kas jau šogad tiks piegādāti Latvijas tirgum pēc AS “Pasažieru vilciens” pasūtījuma. Eiropas vadošais sabiedriskā transporta līdzekļu ražotājs pašlaik Latvijai ražo 32 modernus četru vagonu vilcienus, kuru pamatā ir veiksmīgie RegioPanter vilcieni.

Šāda tipa vilcieni jau veiksmīgi kursē Čehijas un Slovākijas dzelzceļos, un drīzumā līdzīgu jaunās sērijas vilcienu ražošana tiks uzsākta arī Igaunijai. Šie jaunie vilcieni ir vēl vairāk optimizēti Latvijas dzelzceļiem, un, ņemot vērā klientu prasības, tie ir vērsti uz visefektīvāko ekspluatāciju - zems svars, enerģijas atgūšana, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Turklāt pasažierus gaida moderns interjers, ērta iekāpšana pasažieriem ar ierobežotu mobilitāti, pārskatāma informācijas sistēma un ērti sēdekļi. Pašlaik pirmajam no kopumā 32 ražošanā esošajiem vilcienu sastāviem noslēgusies elektroiekārtu testēšana ražotnē. Vēl 13 sastāviem patlaban notiek komplektēšana un krāsošana, bet mašīnbūves un metināšanas cehos norisinās darbs pie nākamo 18 vilcienu sastāvu ražošanas. Ar AS “Pasažieru vilciens” parakstītais līgums paredz kopumā 32 četru vagonu elektrovilcienu piegādi izmantošanai elektrificētajā daļā piepilsētas un starppilsētu sabiedriskajā transportā savienojumiem. Kopējā līguma summa ir 240 miljoni eiro. Jaunie vilcieni tiks izmantoti pasažieru satiksmes nodrošināšanai elektrificētajās dzelzceļa satiksmes līnijās Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienos.

Gatavojoties jauno elektrovilcienu saņemšanai Latvijā šopavasar, AS “Pasažieru vilciens” projekta uzraudzības darba grupa no 21.-23. februārim uzturējās “Škoda Vagonka” vilcienu ražotnē Čehijas pilsētā Ostravā, kur, saskaņā ar jauno elektrovilcienu ražošanas darbu grafiku, darba vizītes laikā tika saskaņota turpmākā projekta gaita, kā arī risināti operatīvie darba jautājumi.

Darba vizītes laikā 23. februārī ražotni apmeklēja arī LR Satiksmes ministrijas darba grupa ar satiksmes ministru Tāli Linkaiti priekšgalā. Viesi klātienē apskatīja Latvijas jaunos vilcienus, to salonus, kā arī elektrovilcienu ražotni, kas ir plašākā Eiropā, novērtēja jauno ritekļu montāžas un instalācijas darbu gaitu. Latvijas pasažieru pārvadājumiem paredzēto jauno elektrovilcienu būvniecība Čehijas transportbūves uzņēmumā “Škoda Vagonka” norisinās atbilstoši tādam grafikam, kas ļaus pirmo jauno vilcienu testēšanai Latvijā saņemt jau šopavasar, bet satiksmē sākt izmantot rudenī. Lai sniegtu plašāku ieskatu jauno vilcienu tapšanā pēc iespējas plašākai iedzīvotāju auditorijai, pasākumā tika uzaicināti piedalīties masu mediju pārstāvji.

Pasākuma ietvaros vilcienu ražotnē Ostravā notika preses konference ar satiksmes ministra Tāļa Linkaita, AS “Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētāja Rodžera Jāņa Griguļa un uzņēmuma “Škoda Vagonka” vadības dalību, kuru interesenti varēja vērot tiešsaistē Satiksmes ministrijas Facebook kontā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits: “Latvijas pasažieri jau sen ir pelnījuši ērtus un mūsdienīgus vilcienus, līdz ar to šis notikums ir ne tikai vēsturisks, bet par varētu teikt revolucionārs,” uzsvēra ministrs un piebilda, ka dzelzceļa pasažieru pārvadājumu loma ir nozīmīga maršrutos visā Latvijā, bet jo īpaši Rīgas metropoles areālā, kur jaunie elektrovilcieni varēs būtiski uzlabot sabiedriskā transporta pakalpojumu.

Akciju sabiedrības AS “Pasažieru vilciens”, kas ir jauno vilcienu pasūtītājs un darbu uzraugs no Latvijas puses, valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis pasākumā ieskicēja jauno vilcienu nozīmi ikdienas pasažieru pārvadājumos, kā arī īsumā pastāstīja par uzņēmuma nākotnes plāniem. “Katrs jauns laikmets nes sev līdzi jaunus izaicinājumus un pārbaudījumus. Mēs tik ilgi esam gaidījuši šos jaunos elektrovilcienus, tāpēc ir prieks tos šodien redzēt reālā un redzamā veidā. To visu esam sasnieguši, neskatoties uz visām grūtībām un sarežģīto situāciju pasaulē. Kopā ar mūsu partneri, Škoda Group, esam nenogurstoši strādājuši, lai jūs šodien varētu redzēt mūsu kopīgā darba augļus. Jaunie elektrovilcieni ne tikai iezīmē jaunu posmu mūsu uzņēmuma attīstībā, bet arī spilgti ilustrē pārmaiņas, kādas norisinās un turpinās norisināties Latvijas sabiedriskā transporta nozarē tuvāko gadu laikā. Es ticu, ka, apvienojot spēkus, mēs varam sasniegt lielas lietas. Šie jaunie vilcieni ne tikai nes ļoti simbolisku vēstījumu, bet arī ieradīsies Latvijā, lai ieviestu pilnīgi jaunu kvalitātes standartu, ko mūsu pasažieri Latvijā gaidījuši jau gadiem ilgi”, teica Rodžers Jānis Grigulis.

Savukārt uzņēmuma “Škoda” pārstāvji klātesošos pasākuma dalībniekus un žurnālistus informēja, ka šobrīd uzņēmuma ražotnē jau ir gatavi pirmie vilcieni, kas tuvākajā laikā uzsāks testēšanas un sertifikācijas procesu vispirms Čehijā, bet aprīļa beigās vai maija sākumā ieradīsies uz atbilstošu vilcienu nodošanas ekspluatācijā procedūru Latvijā.  

“Ritošā sastāva modernizācija ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem sabiedriskā transporta popularizēšanā. Mēs kā ražotājs esam gandarīti, ka varēsim Latvijai piegādāt pilnīgi jaunus elektrovilcienus pirmo reizi vairāku desmitu gadu laikā. Esmu pārliecināts, ka klienti būs apmierināti ar modernu, ērtu, videi draudzīgu transportu”, uzsvēra “Škoda Transportation Group” koncerna prezidents Didjē Flegers (Didier Pfleger).

Preses konferencei no Škodas rūpnīcas varēja sekot līdzi arī tiešsaistē Satiksmes ministrijas Facebook kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI