DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2022
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

AS Pasažieru vilciens 2021. gadā veicis pārvadājumus plānotajā apjomā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gadā pārvadājumi tika veikti plānotajā apjomā - vilcienu izmantoja 11.2 miljoni pasažieru, epidemioloģiskās situācijas iespaidā vilcienu satiksmi izmantoja par 12.8% mazāk pasažieru, vilcienu reisu precizitāte nemainīgi augsta, pasažieru vilciens optimizēja darbību, digitalizēja procesus, ieviesa elektroniskās abonementu un dienas e-biļetes, elektroniski iegādāto biļešu īpatsvars sasniedza 45.3%, uzņēmums izveidoja jaunu klientu apkalpošanas standartu un turpina darbu pie iesāktajiem attīstības projektiem.

2021. gada sākumā turpinoties ārkārtējai situācijai valstī, noteiktajiem sabiedriskā transporta piepildījuma ierobežojumam 50% apmērā un līdz ar epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos piepildījuma ierobežojumam 80% apmērā 2021. gada 2. un 3. ceturkšņa laikā, kā arī valdībai atjaunojot ārkārtējo situāciju 2021. gada beigās, AS “Pasažieru vilciens” pasažieru skaits 2021. gadā bija 11.19 miljoni pasažieru, kas ir par 4.4% mazāk, nekā plānots, un par 12.8% mazāk nekā 2020. gadā.

Iedzīvotāji gan 2021. gada 1. ceturkšņa, gan 4. ceturkšņa ārkārtējās situācijas laikā ievēroja valdības noteiktos ierobežojumus valstī un aicinājumu “palikt mājās”, līdz ar to šajos periodos vērojams būtisks samazinājums sabiedriskā transporta pārvadāto pasažieru apjomos, salīdzinot ar pirms-pandēmijas pārvadāto pasažieru apjomiem. AS “Pasažieru vilciens” 2021. gadā ir pārvadājusi 11.2 miljonus pasažieru, kas ir par 12.8% mazāk nekā 2020. gadā, savukārt 2021. gada 4. ceturksnī pārvadāto pasažieru apjoms (2.93 miljoni pasažieru) salīdzinājumā ar 2020. gada 4. ceturksni (2.65 miljoni pasažieri) ir palielinājies par 10.6%, kas saistīts ar to, ka 2020. gada 4. ceturksnī Covid-19 radītā ietekme bija būtiskāka nekā 2021. gada 4. ceturksnī.

Savukārt AS "Pasažieru vilciens" apgrozījums 2021. gadā sasniedza 44.1 miljonu eiro, kas ir par 3.37% vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmums veica visus iespējamos pasākumus, lai optimizētu savu darbību un samazinātu izmaksas, un rezultātā gadu noslēdza ar 525 523 eiro lielu peļņu.

Vilcienu kilometru skaits kopumā sastādīja 5 986 583 km, kas ir 2.2% pieaugums pret salīdzinošo periodu 2020. gadā, savukārt vagonu kilometru skaits attiecīgi palielinājās par 3.3% un sasniedza 27 335 196 km. Kopumā uzņēmums 2021. gadā valsts pasūtījuma noteiktos pasažieru pārvadājumu apjomus pa dzelzceļu izpildīja plānotajā apjomā neatkarīgi no vairākkārt valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas, vienlaikus ievērojot sabiedriskā transporta piepildījuma ierobežojumus, kā arī visas pārējās epidemioloģiskās drošības prasības.

Ārkārtējās situācijas laikā un pēc tās valstī ieviestie ierobežojumi un aicinājumi iedzīvotājiem pēc iespējas pāriet uz attālinātu darbu, kā arī atturēties no nepamatotas pārvietošanās un ceļošanas, noteica būtisku sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru apjoma samazinājumu valstī. Šajā laikā, ņemot vērā pasažieru plūsmas samazināšanos, kā arī to, ka pasažieri arvien biežāk vilciena biļetes iegādājas elektroniski “Pasažieru vilciena” mobilajā lietotnē vai mājaslapā, izvērtējot pasažieru plūsmas intensitāti, vairākās kasēs tika pārskatīts darbalaiks, un tās kases, kurās pasažieru ir salīdzinoši maz, tika slēgtas. Šāda pārdomāta, mērķtiecīga rīcība ļāva panākt biļešu kasēs pārdoto biļešu skaita samazinājumu par 8.3% (no 45.3% gada sākumā līdz 37% gada beigās) un kāpināt pārdoto e-biļešu skaitu par 7.9% (no 37.4% gada sākumā līdz 45.3% gada beigās).

Vilcienu kursēšanas precizitāte 2021. gada divpadsmit mēnešos ir bijusi nemainīgi augsta – 98.90% reisu ir izpildīti saskaņā ar vilcienu kustības grafiku. Līdz ar epidemioloģiskās situācijas radītajiem nopietnajiem izaicinājumiem uzņēmuma operatīvajā darbībā “Pasažieru vilciena” plānotie ritošā sastāva kapitālie remonti tika paveikti daļējā apjomā, jo tika kavēta nepieciešamo rezerves daļu piegāde. Neraugoties uz šiem ierobežojošajiem apstākļiem, 2021. gada 3. ceturksnī ir pabeigta 2020. gada 4. aprīlī Aizputes novada Kalvenes pagastā avarējošā DR1AM sērijas dīzeļvilciena atjaunošana. 2021. gada 14. septembrī veiksmīgi notika dīzeļvilciena izmēģinājuma brauciens posmā Rīga – Sigulda – Rīga. Šobrīd dīzeļvilciena motorvagons ir sekmīgi reģistrēts ritošā sastāva valsts reģistrā, un kopš 2021. gada novembra ir uzsākta pasažieru pārvadāšana ar atjaunoto dīzeļvilcienu. Lai uzņēmums nodrošinātu DR1A sērijas dīzeļvilcienu drošu ekspluatāciju un pasažieru pārvadājumus noteiktā apjomā, “Pasažieru vilciens” 2021. gada 4. martā izsludināja iepirkuma procedūru par trīs jaunu iepriekš nelietotu M756B tipa dīzeļdzinēju iegādi ar iesniegšanas termiņu līdz 2021. gada 24. martam. Iepirkumu procedūras rezultātā tika saņemti piedāvājumi no trīs komersantiem. Par iepirkumu procedūras uzvarētāju tika atzīta SIA “Liepājas kuģubūves rūpnīca” par divu jaunu, iepriekš nelietotu M756B tipa dīzeļdzinēju iegādi, un šobrīd norit līguma slēgšanas process. Tāpat AS “Pasažieru vilciens” 2021. gada 4. decembrī izsludināja atklātu konkursu par dīzeļdzinēju M756Б-1 rezerves daļu iegādi sešu dīzeļdzinēju kapitālo remontu veikšanai, kā arī pārējo dīzeļdzinēju tekošās apkopes un uzturēšanas darbu veikšanai.

Lai pilnā apjomā nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamību un nepārtrauktību dzelzceļa posmā Rīga – Daugavpils, atbilstoši Sabiedriskā transporta padomes 2021. gada 27. augusta lēmumam Nr.1 no 2021. gada 1. septembra norīkots vilciens Nr. 808/801 maršrutā Rīga-Daugavpils ikdienas kursēšanā (papildu izpildes dienas no pirmdienas līdz ceturtdienai). 2021. gada 12. decembrī stājies spēkā 2021.-2022. gada vilcienu kustības saraksts, kurā saglabāta maksimāli pieejamā Rīgas Centrālas stacijas caurlaides spēja un izmantojamie sliežu ceļi līdzšinējā apjomā, kā arī 2021. gada vilcienu apjomi, un atbilstoši Sabiedriskā transporta padomes lēmumam ekspreša vilcieni maršrutā Rīga-Rēzekne (Nr.702/701) ir norīkoti ikdienas satiksmē (papildu izpildes dienas no pirmdienas līdz piektdienai), un ekspreša vilcienu maršruts Rīga-Krāslava (Nr.704/703) tika pagarināts līdz Indras stacijai divas dienas nedēļā (ceturtdienās un piektdienās no Rīgas, piektdienās un sestdienās no Indras). Savukārt, lai uzlabotu vilcienu pasažieru ērtības un paplašinātu piedāvājumu valsts iedzīvotājiem un viesiem biežāk izmantot vilcienu satiksmi, ir veiktas izmaiņas vilcienu grafikā reisiem Nr.804/803 Madonas un Gulbenes virzienā ar izpildi sestdienās – šobrīd vilcieni šajos maršrutos ir norīkoti visu gadu (sākotnēji bija noteikti tikai sezonā no 1. jūnija līdz 26. septembrim). Papildus tam 2021. gada 4. ceturksnī tika sagatavota nepieciešamā informācija un aprēķini par papildu vilcienu norīkošanu maršrutā Rīga-Liepāja ikdienas satiksmē tālākai virzīšanai izskatīšanai Sabiedriskā transporta padomē. Vienlaikus turpināta sadarbība ar VAS “Latvijas dzelzceļš”, Autotransporta direkciju, Rīgas pilsētas domi u.c. iesaistītajām iestādēm par dzelzceļa infrastruktūras attīstību, peronu modernizāciju (līdz 2023. gada beigām) un mobilitātes punktu veidošanu, kur līdz 2026. gadam Rīgas pilsētvidē paredzēts integrēt sešas dzelzceļa pieturas – Bolderāja, Šķirotava, Zemitāni, Sarkandaugava, Dauderi, Ziemeļblāzma, veidojot pilsētas sabiedriskā transporta savienojumus ar dzelzceļu jeb mobilitātes punktus.

Domājot par pasažieru ērtībām un epidemioloģiski drošāku pakalpojumu attīstību, 2021. gadā tika ieviests jauns elektronisko biļešu veids – abonementu un dienas e-biļetes – ar mērķi nodrošināt biļešu pieejamību elektroniskā veidā, kas ir ātri, ērti izmantojams rīks ikvienam uzņēmuma klientam. Projekta izstrādē tika izmantotas jaunās tehnoloģijas ar mērķi novērst iespējamību, ka biļetes tiktu viltotas un izmantotas atkārtoti ļaunprātīgi. Attīstot e-produktu, turpinās darbs pie abonementa e-biļešu uzlabošanas un papildinājumu funkcionalitātes tehnoloģiskās attīstības. Kā viens no būtiskākajiem mērķiem risinājuma papildinājumu ieviešanā ir biļetes izmantošana bezsaistes režīmā.

Tāpat uzņēmums pagājušajā gadā intensīvi turpināja darbu pie dažādiem uzņēmuma un tā pakalpojumu attīstības un uzlabošanas projektiem. Neraugoties uz epidemioloģiskās situācijas radītajām nobīdēm detaļu izstrādes un piegādes procesā, jauno elektrovilcienu ražošana noris saskaņā ar 2019. gada 30. jūlijā starp AS “Pasažieru vilciens” un Čehijas “Škoda Vagonka” a.s. noslēgto iepirkuma līgumu par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi. 2021. gada jūlijā “Škodas” ražotnē klātienē tika inspicēts ražošanas process. Lai gūtu pārliecību, ka līguma izpilde tiek veikta kvalitatīvi, atbilstoši līguma prasībām, akciju sabiedrība organizēja iepirkumu par elektrovilcienu ražošanas tehnisko uzraudzību, kā rezultātā no pieciem pretendentiem tika noslēgts līgums ar kompāniju Ricardo Nederland B.V. No 2021. gada 23. līdz 24. novembrim notika “Pasažieru vilciena” un projekta tehnisko uzraugu vizīte “Škodas” ražotnē. Paralēli turpinās darbs pie jauna remontu centra būvniecības projekta attīstības. Notiek komunikācija ar VAS “Latvijas dzelzceļš” par jaunas vilcienu depo ēkas būvniecības ieceres īstenošanu Vagonu parka “C parks” teritorijā, tās ietekmi uz Rīgas pasažieru stacijas darbu, par sliežu ceļu pieejamību un par vides piesārņojuma riskiem Rīgas Pasažieru stacijas Vagonu parka teritorijā. Lai nodrošinātu projekta tālākas realizācijas tiesisko pamatojumu, uzņēmums turpina saziņu ar Latvijas Republikas Satiksmes ministriju par projekta realizācijai nepieciešamo zemes gabalu nodošanu “Pasažieru vilciena” īpašumā, valdījumā vai citā ilgtspējīgā tiesiskā formā.

Ņemot vērā, ka 2021. gads ir pasludināts par Eiropas Dzelzceļa gadu, uzņēmums iesaistījās sabiedriskajās aktivitātēs, lai veicinātu vilciena kā droša un ilgtspējīga transporta izmantošanu – tai skaitā no gada sākuma publiskojot informatīvus, izzinošus un interesantus faktus par pasažieru vilcieniem. “Pasažieru vilciena” tīmekļvietne ir papildināta ar jaunu funkcionalitāti – Tūrisma sadaļu ar interaktīvu karti un idejām iedvesmai, kurp ērti, lēti, ātri un droši doties ar vilcienu. Sadaļa pastāvīgi tiek papildināta ar maršrutu izlasi, īpašiem piedāvājumiem vilciena pasažieriem, brīvdabas pasākumiem un aktuālām tūrisma ziņām par aktivitātēm un objektiem novados vilcienu pieturvietās. 2021. gadā “Pasažieru vilciens” jau ceturto gadu tika atzīts par mīlētāko un zaļāko zīmolu pasažieru pārvadājumos Latvijā. “Pasažieru vilciens“ kā sociāli atbildīgs uzņēmums iesaistās arī kampaņās par epidemioloģisko nosacījumu ievērošanu, lai mazinātu infekcijas slimības Covid-19 izplatību un cilvēku saslimšanu. Piemēram, Valsts Kancelejas veidotajā videoklipā stāsta “Mums izdosies” varone brauc vilcienā, kā arī vilcienos ir izvietoti šīs sērijas informatīvie plakāti.

Lai vēl vairāk stiprinātu uzņēmuma kapacitāti attīstībā un klientu servisā, ir izveidots jauns klientu apkalpošanas standarts, kurā noteikti klientu attiecību pamatnosacījumi un principi, organizējot un nodrošinot klientu apkalpošanas procesus vilcienos, biļešu kasēs un Klientu apkalpošanas centrā Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā. Uzņēmumā izveidota uz kompetencēm balstīta darbinieku apmācību sistēma, kurā mācību vajadzības ir pamatotas un balstītas uz mērķu sasniegšanai nepieciešamo kvalifikāciju. 2021. gada augustā sertifikācijas organizācija “Bureau Veritas” uzņēmumā veica pārsertifikācijas auditu par atbilstību ISO 9001:2015 un 50001:2018 standartu prasībām. Auditori atzīmēja, ka uzņēmumā ir izveidota vadības sistēma, kas ļauj savlaicīgi apzināt izmaiņas saistošajās normatīvajās un citās prasībās. “Pasažieru vilciens” saņēma rekomendācijas tā kvalitātes vadības sistēmas ISO 9001:2015 un energopārvaldības sistēmas ISO 50001:2018 procesu turpināšanai.

2021. gadā AS “Pasažieru vilciens” piederošie vilcieni pārvadāja pasažierus četros elektrovilcienu (Rīga – Tukums, Rīga – Skulte, Rīga – Jelgava un Rīga – Aizkraukle) un piecos dīzeļvilcienu (Rīga – Sigulda – Valmiera – Lugaži - Valga, Rīga – Madona – Gulbene, Rīga – Krustpils – Rēzekne – Zilupe, Rīga – Krustpils – Daugavpils – Indra un Rīga – Dobele – Liepāja) maršrutos Latvijā. Kopumā pārskata periodā tika veikti 5.97 miljoni vilcienu km un pārvadāti 11.2 miljoni pasažieru. Lai nodrošinātu savienojumu ar Igaunijas pasažieru pārvadātāju, tiek veikti pasažieru pārvadājumi arī maršrutā Lugaži – Valga. Pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai ikdienā tiek izmantoti 23 elektrovilcienu sastāvi un 18 dīzeļvilcienu sastāvi, kuriem tiek veikta uzturēšana un kapitālais remonts.

Pārskats par AS “Pasažieru vilciens” darbību 2021. gadā aplūkojams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI