DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Valsts finansējums piešķirts latgaliešu rakstu valodas mācībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pateicoties Valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” mērķziedojumam nodibinājumam “Latgaliešu valodas, literatūras un kultūras vēstures skolotāju asociācija” (LVLKSA), kura mērķis ir latgaliešu rakstu valodas tradīcijas saglabāšana, LVLKSA sāk īstenot pilotprojektu "Latgaliešu valodas apguve izglītības iestādēs Latgalē", kas ļaus vairāk nekā 25 skolās Latgalē nodrošināt kursa Latgaliešu rakstu valoda norisi un ielikt pamatus turpmākām regulārām latgaliešu rakstu valodu apguves iespējām vispārizglītojošās skolās. LVLKSA sadarbībā ar augstskolu mācībspēkiem un skolotājiem, kuri jau māca latgaliešu rakstu valodu organizēs projektā iesaistītajiem skolotājiem arī kursus pedagoģisko iemaņu pilnveidei un sniegs metodisko atbalstu.

Nodibinājums “Latgaliešu valodas, literatūras un kultūras vēstures skolotāju asociācija” LVLKSA aicina  līdz 31. augustam pieteikties ieinteresētās skolas un skolotājus, kuri ar 2021./2022. māc. gada septembri vēlas sākt mācīt 36 stundu kursu latgaliešu rakstu valodā. Skolas var pieteikties programmas īstenošanai, aizpildot pieteikuma veidlapu, kas atrodama vietnē www.ltgasoc.lv. Vēlēšanos mācīt latgaliešu rakstu valodu fakultatīvi jau izteikusi Nautrēnu vidusskola, Baltinavas vidusskola, Ludzas pilsētas vidusskola un  Rēzeknes 5.vidusskola.

Iniciatīvu par latgaliešu rakstu valodas apguves iespēju radīšanu Latgales skolās atbalsta arī Latgales plānošanas reģions, un tuvākajā laikā ir plānota tikšanās ar 7 Latgales novadu un 2 valsts pilsētu vadību, izglītības pārvalžu un skolu pārstāvjiem, lai vienotos par latgaliešu rakstu valodas apguvi katrā no novadiem un aktualizētu jautājumu par sistemātisku latgaliešu rakstu valodas apguves iespēju pieejamību. Par iespējām un veidiem, kā iekļaut latgaliešu valodas apguvi skolu programmās reģionos šobrīd sāktas sarunas arī ar Izglītības un zinātnes ministriju un tās padotības iestādēm. Ceram, ka VAS “Latvijas Valsts meži” atbalstu saņēmusī LVLKSA iniciatīva kļūs par labu sākumu plašākai latgaliešu rakstu valodas apguvei.

Vēlēšanos mācīt latgaliešu rakstu valodu fakultatīvi jau izteikusi Nautrēnu vidusskola, Baltinavas vidusskola, Ludzas pilsētas vidusskola un Rēzeknes 5.vidusskola.

LVLKSA sadarbībā ar augstskolu mācībspēkiem un skolotājiem, kuri jau māca latgaliešu rakstu valodu, organizēs projektā iesaistītajiem skolotājiem kursus (72 stundas) un sniegs metodisko atbalstu.

Lai Latgales skolēnos attīstītu teritoriālo identitāti, tādējādi stiprinot nacionālo un valsts piederību, kā arī nodrošinot latgaliešu valodas, literatūras un kultūrvēstures pieredzes nodošanu nākamajām paaudzēm, ir svarīgi iegūt sistemātisku finansējumu latgaliešu rakstu valodas mācīšanai Latgales skolās.

Šo iniciatīvu atbalsta arī Latgales plānošanas reģiona vadība, un  tuvākajā laikā ir plānota tikšanās ar septiņu Latgales novadu un divu valsts pilsētu vadību, izglītības pārvalžu un skolu pārstāvjiem, lai vienotos par latgaliešu rakstu valodas apguvi katrā novadā un virzītu jautājumu apspriešanai valdībā par regulāra finansējuma piešķiršanu latgaliešu rakstu valodas apguvei skolā un stabila tās mācību procesa nodrošināšanai.

Aicinām līdz š. g. 31. augustam aizpildīt pieteikuma veidlapu: www.ltgasoc.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI