DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Ar Eiropas Atveseļošanas fonda atbalstu stiprinās valsts drošību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 13. jūlijā, Eirogrupas sanāksmē un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē apstiprināja Padomes īstenošanas lēmumu par Latvijas Atveseļošanas fonda (AF) plānu, kas nozīmē, ka Iekšlietu ministrija var uzsākt darbu pie iesniegto projektu ieviešanas.

Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros, Iekšlietu ministrija ir iesniegusi projektus trīs reformu investīciju jomās: klimata pārmaiņas un vides ilgtspēja, digitālā transformācija, likuma vara. Kopējā summa sasniedz 45,2 miljonus eiro. Visi iesniegtie projekti ir saistīti ar dienestu darba apstākļu pilnveidošanu un kopējās valsts drošības uzlabošanu.

“Atveseļošanās fonda investīcijas ir nozīmīgs solis pretim tam, lai gan Eiropa, gan Latvija piedzīvotu ekonomisko atveseļošanos pēc Covid-19 krīzes. Atbalsts no Eiropas ir solidaritātes simbols ar skatu uz nākotni. Investīcijas 45,2 miljonu apmērā iekšlietu nozarei ir instruments, ar kura palīdzību mēs varēsim spēcināt mūsu dienestu darbu un veicināt videi draudzīgos principos balstītas pārmaiņas, kas stiprina digitālo transformāciju. Šie projekti stiprinās mūsu valsts drošību un spēcinās dienestu spēju atbildēt uz mūsdienu izaicinājumiem. Īpaši nozīmīgs šis finansējums ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kapacitātes stiprināšanai, mūsdienīgu drošības monitoringa platformu un inovācijas centra izveidei. Liels paldies tiem, kas strādāja pie šī plāna un projektu izstrādes iekšlietu nozares spēcināšanai,” atzina iekšlietu ministre Marija Golubeva.

Klimata pārmaiņu un vides ilgtspējības jomā glābšanas dienestu kapacitātes stiprināšanai, īpaši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta infrastruktūras un materiāltehniskās bāzes uzlabošanai, Iekšlietu ministrija pieprasīja 36,6 miljonus eiro.

Digitālās transformācijas jeb IKT jomā vienotās ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības platformas izveidei, ministrija pieprasīja 2,2 miljonus eiro; viedpilsētas (Smart city) drošības monitoringa platformas ieviešanai Latvijā ministrija pieprasīja 2 miljonus eiro, savukārt policijas darbinieku aprīkojumam (E-lietas un Smart city nepieciešamo gala iekārtu nodrošinājumam pilnīgai projektā paredzēto mērķu sasniegšanai) tika pieprasīti 1,84 miljoni eiro.

Likuma varas jomā AML (Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēma) inovāciju centra izveidei, kas būtiski uzlabos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas identificēšanu, ministrija pieprasīja 1,47 miljonus eiro un “Ekonomisko noziegumu” izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanai tika pieprasīts 1,1 miljons eiro.

Atveseļošanas fonds (Recovery and Resilience Facility) ir jauna,  Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021. – 2027. gada plānošanas perioda ES daudzgadu budžetam. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi. Latvijas Atveseļošanas fonda plāna summa ir 1,826 miljardi eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI