DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ieceļotājiem no Krievijas un Baltkrievijas Covid-19 testus veiks četrās robežšķērsošanas vietās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 6. jūlijā Ministru kabinets pieņēma grozījumus Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (noteikumi), kas paredz nodrošināt personām, kuras ieceļo Latvijas Republikā, šķērsojot ārējo sauszemes robežu, tūlītēju iespēju veikt Covid-19 testu četrās robežšķērsošanas vietās - “Grebņeva”, “Terehova”, “Pāternieki” un “Silene”.

Lēmums pieņemts, ievērojot to, ka strauji izplatās jaunā lipīgākā vīrusa Covid-19 paveids (Delta).

Šobrīd noteikumi nosaka, ka persona, ieceļojot Latvijas Republikā no attiecīgās valsts, par saviem līdzekļiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā veic Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā. Arī robežšķērsošanas vietās - “Grebņeva”, “Terehova”, “Pāternieki” un “Silene”  tests ieceļotājiem būs jāveic par saviem līdzekļiem.

Ņemot vērā lipīgākā vīrusa Covid-19 paveida (Delta)  izplatības tendences, ir būtiski veikt plašu testēšanu. Personas, kuras būs veikušas Covid-19 testu robežšķērsošanas vietā, tā rezultātu arī sagaidīs šīs vietas teritorijā.  Tikai pēc Covid-19 testa rezultātu uzrādīšanas Valsts robežsardzei un pēc tās dotās atļaujas, personas varēs atstāt robežšķērsošanas vietas teritoriju.

Testus nevajadzēs veikt personām, kas var uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai veikta Covid-19 testa apliecinājumu, kā arī  bērni, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu.

Gadījumos, ja Covid-19 testa rezultāts būs pozitīvs vai ja persona atteiksies veikt minēto testu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nogādās personu uz tūristu mītni obligātās izolācijas ievērošanai.

Gadījumos, kad tiks konstatēta saslimšanas ar Covid-19, piemēram, kravas transportlīdzekļa vai pasažieru transporta vadītājam, tad attiecīgā pārvadātāja pienākums ir nodrošināt attiecīgo pārvadājumu izrietošo jautājumu risināšanu.

Ievērojot to, ka ir nepieciešams laika posms, lai attiecīgajās robežšķērsošanas vietās izvietotu testēšanas punktus, ir paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā 2021. gada 12. jūlijā.

Tāpat grozījumos ir paredzēts samazināt personu uzraudzības informācijas sistēmā covidpass.lv sniedzamo ziņu apjomu, un tas ir atkarīgs no tā, vai personai ir jāievēro pašizolācija pēc ieceļošanas. Šādā veidā sistēmā tiek uzkrāts tikai minimālais nepieciešamais informācijas apjoms.

Grozījumi nosaka minimāli sniedzamo ziņu apjomu - vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums, ceļošanas dokumenta dati, apliecinājumu par derīga sertifikāta par vakcinēšanos vai pārslimošanu esamību.

 Tām personām, uz kurām piemērojami pašizolācijas nosacījumi, papildus jānorāda ziņas par šo personas ieceļošanu veidu un laiku Latvijā, valstis, kurās persona atradusies un personas kontaktinformācija, tajā skaitā arī dzīvesvietas (uzturēšanās vietas) adrese Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI