DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Stājas spēkā vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu daļējs aizliegums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 3. jūlijā, stājas spēkā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītais Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likums, aizliedzot vairāku vienreizlietojamo plastmasu saturošu  preču turpmāku ievešanu un izplatīšanu, patērētājiem piedāvājot preces no videi draudzīgākiem materiāliem.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Katra mūsu izvēle atstāj pēdas dabā, un katru reizi, kad izdarām izvēli par labu apkārtējai videi, tā ir neliela uzvara cīņā ar piesārņojumu. Dzīvot pilnībā bez plastmasas mēs vēl nevaram, taču plāns ir atteikties no tās pakāpeniski un patērēt atbildīgi. Jaunais likums ir tikai viens plāna punkts ceļā uz zaļāku nākotni, un ministrija paralēli strādā arī pie citām iniciatīvām, kas paātrinās zaļās politikas tempu.”

Likumprojekts attiecas uz tiem vienreizlietojamiem plastmasas izstrādājumiem, kam jau ir pieejamas dabai draudzīgākas alternatīvas, piemēram, vates kociņi, plastmasas galda piederumi un šķīvji, dzērienu salmiņi, maisāmkociņi, balonu kociņi, putuplasta polistirola pārtikas un dzērienu iepakojums, kā arī no oksonoārdāmas plastmasas ražoti izstrādājumi.

Savukārt glāzes vēl šobrīd netiek aizliegtas, bet jāveic pasākumi, lai samazinātu to patēriņu. Pienākums samazināt patēriņu un veidot ražotāju atbildības sistēmas attiecas arī uz plastmasu saturošiem zvejas rīkiem. 

Tirgotājiem būtiska informācija –  veikali drīkstēs iztirgot savus krājumus arī pēc 3.jūlija, ja šie izstrādājumi ir laisti tirgū līdz 2021.gada 2.jūlijam (saražoti, ievesti no citām ES valstīm vai importēti).

Savukārt patērētājus aicinām vienmēr izvēlēties ilgtspējīgākas preces, kuras iespējams izmantot atkārtoti, vai kuras ražotas no videi draudzīgākiem materiāliem, jo pēdējos gados plastmasas patēriņš ir strauji audzis un  tam ir negatīva ietekme uz vidi, īpaši ūdens vidi, un cilvēka veselību.

Plašāka informācija par likumprojektu un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem – https://www.varam.gov.lv/lv/plastmasas-un-saturosie-izstradajumi

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI