DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

LIAA Radošo industriju inkubatorā saņemts rekordliels pieteikumu skaits, tiks atbalstīti 46 biznesa ideju autori un jaunie uzņēmēji

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad pavasara uzņemšanā Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Radošo industriju inkubators (RII) saņēma 165 pieteikumus. 54 pieteikumi tika iesniegti inkubācijas programmai, 91 pirmsinkubācijas programmai un 20 pieteikumi no Latvijas valsts piederīgajiem ārzemēs. Pēc atlases darbu inkubācijas programmā uzsāk 7 uzņēmumi, pirmsinkubācijas programmā 20 biznesa ideju autori, savukārt no diasporas tālāk darbu turpina 19 biznesa idejas un jaunie uzņēmumi.

Radošo industriju biznesa inkubatora vadītāja Karine Kalniņa par šī gada uzņemšanas rezultātiem saka: “Radošo industriju inkubators pēc 4 gadu pastāvēšanas ir pārsitis visus rekordus pieteikumu apjoma ziņā. Ja iepriekš lepojāmies par konstantu konkursu 3 uz 1 vietu, tad šogad šis konkurss bija teju 8 pieteikumi uz 1 vietu. Jāatzīst tik lielu ‘sprādzienu’ pieteikumu skaitu mēs nebijām gaidījuši, kaut arī šogad mērķtiecīgi strādājām savas atpazīstamības veicināšanai. Šie rezultāti parāda pieprasījumu pēc mūsu pakalpojumiem un radošo industriju uzņēmumu vēlmi, vajadzību un gatavību attīstīt savus produktus un pakalpojumus ātrāk, efektīvāk un ambiciozāk. Šoreiz arī rekords - 3 no 7 uzņemtajiem dalībniekiem inkubācijas programmā ir mūsu pirmsinkubācijas programmas absolventi, kas lieliski parāda programmas darba augļus un pēctecību. Joprojām saņemam visdažādākās idejas atšķirīgos to attīstību posmos, un mudinām ar biznesa iecerēm, kas vēl nav testētas klientu vidū, stāties pirmsinkubācijā, kas pusgada laikā ļaus apgūt ne tikai dažādas uzņēmējdarbības škautnes, bet arī testēt savas ieceres un uzlabot savu produktu vai pakalpojumu. Ņemot vērā lielo pieprasījumu, lūdzam sekot līdzi RII sociālajiem kontiem, lai nenokavētu nākamo uzņemšanu, kas norisināsies ziemā. Par šo informācija sekos. Paldies visiem, kas mēģināja.”

Inkubācijas programmā uzņēmumi pārstāv sekojošas radošās nozares: mode (SIA “Elzuko” – dizaina T-krekli, SIA “Batwatex” – kaņepju un kartupeļu šķiedras auduma ražošana), dizains, IT risinājumi (SIA “Murins Startups” – Scent Camera ir pirmā pasaulē mobilā smaržu ierakstīšana, ar kuras palīdzību lietotājs var ierakstīt, saglabāt un atbrīvot izsmaržošanai ierakstītās smaržas), interjera priekšmeti (SIA ”Baiba glass” – funkcionāli stikla interjera objekti), apmācību platformas un preces bērniem (SIA “ZOOMBOX” STEM jomu eksperimenti bērniem; SIA “Degu” šķiramgrāmātas gan bērniem, gan pieaugušajiem; SIA “Ulece” – rotaļlietas bērniem). Pirmsinkubācijas programmas dalībnieku biznesa idejas virzītas modes, dažāda veida IT risinājumu, bērnu preču un tehnoloģisko risinājumu, interjera elementu, mūzikas platformu, izglītības platformu, produktu un aksesuāru nozarēs.

SIA “Batwatex” pārstāve un inkubācijas programmas jaunā dalībniece Mišela Šehurina savu dalību programmā komentē: “Mans projekts ir Batwatex – ilgtspējīga vegāna āda no kartupeļu lakstiem un kaņepēm. Materiāls ir tikpat izturīgs kā naturālā āda, bet videi daudz draudzīgāks. Pieteicos, lai  ātrāk attīstītu savu uzņēmumu, kā arī būtu iespēja saņemt finansiālo atbalstu. Iepriekš esmu bijusi pirmsinkubācijas programmā ar citu projektu. Tagad pirmo reizi esmu inkubācijas programmā. Pirms 2 gadiem es piedalījos ar savu zīmolu TOOCHE konkursā "Creative Business Cup", kur satikos ar uzņēmējiem no biznesa inkubatora. Konkursu organizēja LIAA Radošo industriju inkubators, tāpēc kā fināliste varēju apmeklēt dažādas lekcijas inkubatorā, tad arī sapratu cik šī programma ir vērtīga! Sākot realizēt projektu BATWATEX – zināju, ka jāpiesakās inkubācijas programmai, domāju ka tā šobrīd ir vislabākā programma jaunajiem uzņēmējiem Latvijā. Sagaidu ka programma dos iespēju veiksmīgāk attīstīt projektu. Jau no paša sākuma jūtu milzīgu atbalstu no inkubatora darbiniekiem, visi iesaistās procesā. Dalībnieki palīdz viens otram ar kontaktiem un citam lietām.”

Šogad pirmo reizi programmām varēja pieteikties arī diasporas pārstāvji – Latvijas valsts piederīgie ārzemēs. Dalība programmās šiem programmas dalībniekiem tiks nodrošināta attālināti – apmācības, sadarbība ar citiem dalībniekiem, tikšanās ar mentoriem notiks interneta vidē. RII programmu diasporas pārstāvji ir no Vācijas, Japānas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Šveices.

Artis Birziņš pieteicās pirmsinkubācijas programmai esot Japānā: ”Dažus gadus atpakaļ mācījos iPhone lietotņu programmēšanu kā rezultātā Apple App Store publicēju valodu apmācību aplikācijas LTApps (Language Training Apps). Laikam ritot par to jau biju piemirsis. Vēlāk apskatoties Apple programmētāja konta web lapā atklājās, ka daudzi viedrīču lietotāji no visas pasaules novērtēja manu mācību gaitā izstrādāto aplikāciju un to iegādājās, lai apgūtu latviešu, lietuviešu, angļu, japāņu, spāņu, vācu un citas valodas. Sapratu, ka lietotnei būs labs potenciāls, ja to attīstīs ar LIAA inkubatora piedāvātajām design thinking metodēm, pieredzi, kā arī pievienotu jaunākās mākslīgā intelekta un paplašinātās realitātes (augmented reality) tehnoloģiju iespējas. Domāju, ka cilvēki vēl ilgi gribēs apgūt jaunas valodas, īpaši, ja tas iespējams aizraujošā, radošā, izklaidējošā un personalizētā veidā, ko var nodrošināt ar tehnoloģiju palīdzību. Pieteicos LIAA atbalstam, jo man patika programmas saturs, iespēja apspriest savu prototipu ar reāliem cilvēkiem, lai iegūtu kvalitatīvākas produkta pilnveidošanas idejas. Ceru iegūt uzlabotu prototipu un vērtīgas rekomendācijas produkta pilnveidošanai, kas sajūsminātu aplikācijas lietotājus un radītu tiem vienreizēju un neaizmirstamu pieredzi. Turklāt, domāju ka šī programma ir labs veids kā radīt vērtīgu biznesa kopienu Latvijā un veicināt valsts attīstību.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI