DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Rīgas Austrumu slimnīcā veikta Latvijā unikāla operācija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada maijā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā veikta Latvijā vēl nepieredzēta operācija – kādai pacientei tika saīsināts zemmēles kaula rags, kas bija nospiedis iekšējo miega artēriju, radījis asinsvadu sašaurinājumu 70% apmērā, būtiski ietekmējot gan pašsajūtu, gan arī kopējo dzīves kvalitāti.

“Zemmēles kauls piedalās kā atbalsta punkts rīšanas un runāšanas funkciju nodrošināšanā. Tam abās pusēs atrodas divi ragi. Šajā gadījumā pacientei kreisās puses rags bija izaudzis par garu, ieaudzis starp artērijām, nospiežot iekšējo miega artēriju. Iekšējā miega artērija apasiņo galvas smadzenes. Ja tā tiek nospiesta, rodas būtisks asinsvadu sašaurinājums un asinsrites traucējumi galvas smadzenēs” – skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Onkoķirurģijas klīnikas, Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Romāns Dzalbs.

Paciente vairāk nekā gadu izjuta regulāras galvassāpes, bet aptuveni četrus gadus viņu nomocīja galvas reiboņi. Papildu minētajam sievietei bija arī līdzsvara traucējumi, nestabilitāte un dzirdes traucējumi kreisajā ausī.

Sākotnēji paciente vērsusies pie Rīgas Austrumu slimnīcas asinsvadu ķirurga Jāņa Rozentāla. Veicot izmeklējumus un kopā ar radiologiem un invazīvajiem radiologiem pārskatot datortomogrāfiskas angiogrāfijas izmeklējumu attēlus, ārsti secināja, ka asinsvados strukturālu bojājumu nav – veselības problēmas bija radījis zemmēles kaula lielais rags.

Operācija tika veikta 8. maijā. Tā ilga pusotru stundu un noritēja veiksmīgi. Pēc operācijas pacientes veselības stāvoklis uzlabojās necerēti ātri, un trīs dienas vēlāk – 11. maijā – viņa jau devās mājup. Pēcoperācijas periodā nav nepieciešama rehabilitācija, vien divu nedēļu garumā jāierobežo fiziskās slodzes aktivitātes.

Dr. Romāns Dzalbs: “Sākotnēji biju pārliecināts, ka veselības stāvokļa uzlabojumi būs sagaidāmi pēc vairākiem mēnešiem, taču, 10. maijā dodoties apraudzīt pacienti, viņa mani sagaidīja smaidoša un priecīga. Pirmo reizi vairāku gadu laikā viņai nesāpēja galva, nebija reiboņu un līdzsvara traucējumu. Šis pavisam noteikti manā pieredzē ir pirmais šāds gadījums, un esmu patiesi gandarīts, ka, pateicoties multidisciplināras ārstu komandas darbam, mums ir izdevies palīdzēt! Operācija bija ļoti atbildīga – vajadzēja atbrīvot nospiestos maģistrālos asinsvadus, kas apgādā ar asinīm galvas smadzenes. Pirms operācijas telefoniski konsultējos ar pieredzējušo, ilggadējo mūsu nodaļas vadītāju otolaringologu Juri Tāru, kurš Rīgas Austrumu slimnīcā nostrādājis turpat 40 gadus. Kopīgi vienojāmies par iespējami labāko operācijas taktiku.”

Pēc laika plānots pacientei veikt operāciju arī kakla labajā pusē, jo tur artērija met tādu kā cilpu ap zemmēles kaula ragu, radot turbulentu asinsplūsmu artērijā, paaugstinot trombu attīstības risku, kā rezultātā var tikt nosprostoti galvas smadzeņu asinsvadi.

Lai arī regulāras galvassāpes, reiboņi un pasliktināta dzirde ir diezgan izplatīti simptomi, dakteris Romāns Dzalbs iesaka tomēr sākotnēji vērsties pie otoneirologa. Šāda patoloģija ir vērojama tikai ļoti retos gadījumos.

Elektroniskajā zinātnisko publikāciju datubāzē pieejamas vien dažas publikācijas par līdzīga veida operācijām, kas veiktas ārvalstīs. Zviedrijā tāda veikta 2008. gadā, Austrālijā 2018. gadā, bet ASV pērn – 2020. gadā, turklāt nevienā no tiem nav bijusi abpusēja ietekme uz miega artērijām.

Šo operāciju veica multidisciplināra mediķu komanda:

  • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Onkoķirurģijas klīnikas, Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Romāns Dzalbs;
  • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Onkoķirurģijas klīnikas, Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas otolaringoloģe Elza Rāte;
  • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Anestezioloģijas klīnikas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas anestezioloģe, reanimatoloģe Aija Krastiņa;
  • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Anestezioloģijas klīnikas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsa Nataļja Parhomenko;
  • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Operāciju bloka operāciju māsa Elita Birzniece;
  • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” Operāciju bloka māsu palīdze Dace Markovska;
  • Rezidente otolaringoloģijā Alise Adoviča;
  • Rezidente otolaringoloģijā Eva Grūdupa.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Šeit nonāk vissmagāk cietušie cilvēki no visas Latvijas. Katru gadu Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāros ārstējas aptuveni 70 000 pacientu, dienas stacionārā vairāk nekā 20 000 pacientu, bet ambulatori veselības aprūpes pakalpojumus šeit saņem turpat 760 000 pacientu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI