DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM veiks CVK informācijas sistēmu auditu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā ir apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais rīkojuma projekts “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, kas paredz līdz 277 808 eiro finansējuma piešķiršanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), lai nodrošinātu 2021.gada 5.jūnija pašvaldību domes vēlēšanu vadības sistēmas tehnisko atbalstu. Rīkojums arī nosaka, ka VARAM pēc šī gada pašvaldību vēlēšanām jāveic CVK informācijas sistēmu auditu, lai izanalizētu vēlēšanu informācijas sistēmu turpmākās attīstības iespējas.

VARAM esošo līdzekļu ietvaros sadarbībā ar CVK veiks CVK rīcībā esošo informācijas sistēmu auditu pēc pašvaldību vēlēšanām, lai izanalizētu vēlēšanu informācijas sistēmu turpmākās attīstības iespējas ar mērķi laicīgi plānot vēlēšanu vadības sistēmu uzturēšanai un izmantošanai nepieciešamo finansējumu un stiprināt CVK IT atbalsta struktūras kapacitāti pirms 2022. gada Saeimas vēlēšanām.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Vēlēšanas stiprina demokrātiju un palielina sabiedrības uzticēšanos iestādēm, kā arī sniedz iedzīvotājiem tiesības paust savu viedokli. Kopīgi ar visas valsts tehnoloģisko attīstību, arī vēlēšanu procesam ir jāiet līdzi laikam. Apzinoties iespējas un izaicinājumus, ko rada plašāka modernu tehnoloģiju izmantošana, VARAM līdz ar digitalizācijas centralizācijas reformu, sniedz arī atbalstu iestādēm digitālās transformācijas procesā.”

Kopš CVK ir pārņēmusi valsts īpašumā vēlēšanu procesa dokumentēšanai un nodrošināšanai lietotās informācijas sistēmas, un no šī gada februāra ir iegādājusies pirmos bāzes un pašvaldību moduļus vēlēšanu vadības sistēmas darbības nodrošināšanai, lai notiktu pašvaldību vēlēšanas, ir nepieciešams sistēmas tehniskais atbalsts jeb pavadīšana, kas veido papildu izmaksas. 

Sistēmas tehniskais atbalsts ietver dažādus sistēmas darbināšanas aspektus, kas nepieciešami droša vēlēšanu procesa nodrošināšanai. Piemēram, drošas autorizācijas un autentifikācijas ārējā servisa nodrošināšana, vēlēšanu zīmju datorlasāmu maketu saskaņošana un skenēšanas iekārtu pārbaudes 41 vēlēšanu apgabalā, informācijas sistēmu monitorings utml., kā arī vēlēšanu norisei ļoti būtisko sistēmas lietotāju (pašvaldības vēlēšanu komisiju, vēlēšanu iecirkņu komisiju, kandidātu sarakstu gatavotāju) atbalstu un apmācības. 

Pašvaldību vēlēšanas notiks 2021.gada 5.jūnijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI