DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. maijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta Pilsoņu balvai nominēti kustības #FreeBelarus idejas autori un īstenotāji

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta Pilsoņu balvai 2021. gadā pieteikta biedrības “Viegli Palīdzēt” aktivitāte Baltkrievijas iedzīvotāju atbalstam #FreeBelarus. Šo nomināciju vienoti virza Eiropas Parlamenta deputātes Sandra Kalniete un Dace Melbārde.

Biedrība “Viegli Palīdzēt”, balstoties brīvprātīgo kustībā un ciešā sadarbībā ar sociāli atbildīgiem Latvijas uzņēmējiem, aktivitātes #FreeBelarus ietvaros vāc ziedojumus, lai sniegtu sociālo, juridisko un psiholoģisko atbalstu no varasiestāžu vardarbības cietušajiem baltkrievu demokrātiskās opozīcijas atbalstītājiem.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente: “Drīz apritēs gads kopš Baltkrievijā sākās plašas protesta demonstrācijas pret valsts prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un Baltkrievijas autoritārā vara kopš pirmās demonstrāciju dienas pret miermīlīgo protestu dalībniekiem vērsusies ar maksimālu vardarbību – desmitiem tūkstoši cilvēku ir apcietināti un spīdzināti, ir simtiem politisko ieslodzīto, cilvēki tiek vajāti un iebiedēti un, baidoties no valsts varas īstenotām represijām, tūkstošiem baltkrievu bijuši spiesti pamest savas mājas un pārcelties uz dzīvi citviet. Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas un viņu atbalstītāju prasībai sarīkot atkārtotas un godīgas valsts prezidenta vēlēšanas ir plašs politiskais atbalsts – virkne rietumvalstu atteikušās atzīt Aleksandra Lukašenko pašpasludināto prezidentūru, Eiropa atbalstīs jauno, demokrātisko Baltkrieviju gan finansiāli, gan sekmējot ekonomisko sadarbību, taču nekavējoši palīdzība ir jāsniedz režīma represijās cietušajiem un viņu ģimenēm – izcils piemērs, kā sniegt šo praktisko atbalstu, ir kustība #FreeBelarus, ko īsteno biedrība “Viegli palīdzēt”.

Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas pārstāve: “Notikumi Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām 2020. gada augustā un Baltkrievijas varasiestāžu veiktās politiskās represijas pret Baltkrievijas iedzīvotājiem un pilsonisko sabiedrību 21. gadsimta Eiropā nav pieņemamas. Eiropas Savienības pamatā ir demokrātijas un tiesiskuma principi, kas balstās uz nedalāmām un universālām vērtībām – cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti. Šobrīd Latvijas un Eiropas Savienības politiskais un morālais pienākums ir atbalstīt un paust solidaritāti Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Patiesu solidaritāti vislabāk apliecina darbi. Biedrība “Viegli palīdzēt” tam ir spilgts piemērs, kas ar savu darbu sniedz reālu atbalstu cilvēktiesību pārkāpumos cietušajiem Baltkrievijā, vienlaikus veicinot demokrātiskas pārmaiņas Latvijas un Eiropas Savienības kaimiņos. Esmu gandarīta, ka Eiropas pilsoņu balvai tiek nominēta biedrība “Viegli palīdzēt”, kas ar brīvprātīgo kustību sniedz ļoti taustāmu un nepieciešamu atbalstu Baltkrievijas tautai un tās pilsoniskajai sabiedrībai."

Aktivitāti #FreeBelarus īsteno 2020. gada pavasarī izveidotā brīvprātīgo biedrība “Viegli palīdzēt”, kas, sākoties Covid-19 pandēmijai, koordinēja labas gribas cilvēkus visā Latvijā, lai savestu kopā ļaudis, kam nepieciešama praktiska palīdzība, ar tiem, kas vēlējās tādu sniegt. Sākoties protesta demonstrācijām Baltkrievijā un reaģējot uz savā zemē vajāto baltkrievu lūgumiem pēc palīdzības patvēruma meklējumos, biedrība paplašināja darbību starptautiski, iniciējot atbalsta kustību #FreeBelarus.

Eiropas Pilsoņu balva ir Eiropas mēroga apbalvojums, ko Eiropas Parlaments ik gadu piešķir personām, grupām vai organizācijām par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu, veicinot Eiropas Savienības iedzīvotāju savstarpējo sapratni un saliedētību, sekmējot pārrobežu vai starptautisko sadarbību, kas stiprina Eiropas garu. Balvu piešķir arī par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina Eiropas Savienības Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības – cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti.

Sandra Kalniete norāda, ka pati izvirzīšana balvai jau ir atzinība un darbības novērtējums, jo pretendentu skaits, kas cienīgi iegūt Eiropas Parlamenta Pilsoņu balvu ir lielāks par apbalvoto skaitu. Balva ir atzinība arī par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina Eiropas Savienības Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības – cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti. Deputāte ar gandarījumu novērtē, ka viena no biedrības “Viegli palīdzēt” dibinātāja Inese Vaivare par nerimtīgo sabiedrisko darbu nule apbalvota ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI