DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

NVO: atzinīgi vērtējam Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā paredzētos ieguldījumus nevienlīdzības mazināšanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 27.aprīlī valdība apstiprināja Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) plānu iesniegšanai Eiropas Komisijā. ANM plānā ir iekļauti arī nevalstisko organizāciju (NVO) izteiktie priekšlikumi nevienlīdzības mazināšanā un vienlīdzīgas attieksmes investīciju pieejamībai nodrošinājumu, kā arī sociālu atbildīgu iepirkumu principu ievērošana iespēju robežās.

Esam gandarīti, ka Atveseļošanas un noturības plāna gala versijā ir ņemti vērā vairāki nevalstisko organizāciju komentāri un ierosinājumi. Plāna izstrādes process ir bijis garš un sarežģīts, un nevalstiskās organizācijas ir ieguldījušas daudz spēka un resursu, lai panāktu sabiedrības noturības pasākumu iekļaušanu plānā. Šis ir nozīmīgs solis pretī ne tikai nopietnam, mērķtiecīgam atbalstam sociāli mazāk aizsargātajām grupām, bet arī tam, lai nevalstiskās organizācijas atzītu kā līdzvērtīgus partnerus sadarbībā ar politikas veidotājiem un lēmumu pieņēmējiem ,” uzsver Kristīne Zonberga, biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore.

27. aprīļa Nacionālās Trīspusējās padomes un Ministru kabineta sēdēs finanšu ministrs Jānis Reirs uzsvēra nevalstiskā sektora lomu kvalitatīvu pasākumu ieviešanā Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanā un mērķu sasniegšanā. Ministrs norādīja, ka Latvijai nav iespējams nodrošināt visus nepieciešamos pakalpojumus sociālajā jomā, nepiesaistot nevalstiskās organizācijas, tādēļ nodrošināt NVO sektoram vienlīdzīgas iespējas piedalīties ANM projektu īstenošanā ir loģisks solis.  

K. Zonberga gan tajā pašā laikā izsaka izbrīnu ANM plānā neiekļaut investīcijas NVO vairākās sociālās jomas reformās, lai gan biedrības un nodibinājumi ir nozīmīgi partneri ministrijām sociālo pakalpojumu nodrošināšanā. Labklājības ministrija uz šo norādījusi, ka Latvijas Pilsoniskās alianses norādītos papildinājumus būtu iespējams veikt ES fondu darbības programmā 2021.–2027.gadam, ieplānojot ERAF finansējumu sociālo pakalpojumu infrastruktūras atbalstam.

Kā ziņots iepriekš, Latvijas Pilsoniskā alianse uzstāja, lai ANM plāna ietvaros tiktu izstrādāti ne tikai ekonomikas atveseļošanas pasākumi, bet arī pasākumi sabiedrības noturības veidošanai. Tāpat NVO vairākkārt izteica iebildumus pret ANM plāna izstrādes procesu.

Pēc karstām NVO pārstāvju diskusijām ar Finanšu ministriju, 20. aprīļa valdības sēdē lēmumu pieņēmēji pauda apņemšanos iekļaut ANM plānā NVO prasītos principus:

  • Vienāda pieeja investīcijām visiem: iekļaut biedrības un nodibinājumus kā ANM investīciju saņēmējus, nodrošinot līdztiesīgu attieksmi pret dažādiem sektoriem un tautsaimniecības dalībniekiem. ANM plāna gala versijā ir iekļautas tiešās investīcijas arī bezpeļņas sektoram - biedrībām un nodibinājumiem, sociālajiem uzņēmumiem digitalizācijas un nevienlīdzības mazināšanas komponentēs.  
  • Sociāli atbildīgi publiskie iepirkumi, priekšroku dodot tiem pretendentiem, kas, īstenojot publisko iepirkumu, nodarbina sociālās nevienlīdzības grupas, piemēram, cilvēkus ar invaliditāti, ilgstošas bezdarbniekus, jauniešus un citus. ANM vadības sistēmā nostiprināts, ka Ministru kabineta noteikumus par ANM plāna pasākumu īstenošanu tiek nodrošināta iespēja vienāda pieeju investīcijām visiem un sociāli atbildīgi publiskie iepirkumi, izņemot gadījumus, ja ir pamatoti un nozīmīgi argumenti šādus kritērijus konkrētajā iepirkumā neiekļaut. Katrs izņēmums īpaši jāargumentē.
  • NVO atbalstam paredzēto finansējumu novirzīt pašām NVO, sociālo inovāciju un pārstāvības nodrošināšanai. ANM gala versijā ir iekļauta programma vairāk kā 2,3 miljons eiro apmērā, ar mērķi stiprināt nevalstisko organizāciju sociālās drošības pārstāvniecību un  sabiedrības interešu uzraudzību.

Latvijas Pilsoniskā alianse ir aicinājusi iekļaut NVO kā līdzvērtīgu valdības stratēģisko partneri arī visos nākamajos soļos un procesos, kas saistīti ar tālāku ANM precizēšanu, apspriešanu un īstenošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI